Cultura

“36+1”: poemes teatralitzats i sentiments universals

Fotografia de la Maria Pla al cartell de la obra "36+1" / martalopez

La Sala Albéniz acull demà dimarts 20 de febrer a les 18:30h l'obra de teatre de l'actriu, directora i professora d'arts escèniques Maria Pla. Basada en el recull de poemes de Ricard Creus, anomenat “36 poemes a partir del 36”, la Maria ha fet una selecció de 15 d’aquestes peces i n’ha afegit una d’Ovidi Montllor, l’homenatge al qual es veu reflectit en el +1 del títol

Marta  López | 19/02/2018 a les 19:38 0
 

La Maria Pla és actriu, directora i professora d’arts escèniques. Compagina el seu treball com a actriu amb la docència. Gràcies a aquesta unió, va néixer “36+1”, l’obra de teatre que representarà demà a dos quarts de set de la tarda a la Sala Albéniz i que ella mateixa dirigeix i protagonitza. Basada en el recull de poemes de Ricard Creus, anomenat “36 poemes a partir del 36”, la Maria ha fet una selecció de 15 d’aquestes peces i n’ha afegit una d’Ovidi Montllor, l’homenatge al qual es veu reflectit en el +1 del títol:

 

Dit i fet. D’aquesta revelació va néixer un monòleg, que no és pas un recital poètic, assegura la Maria Pla, sinó una teatralització. “36+1” està formada per coreografies teatrals musicades que s’alternen amb els textos dels poemes. Uns poemes que parlen de la Guerra Civil, la Postguerra i la posterior lluita silenciosa cap a la recuperació de les llibertats democràtiques, però d’una manera tant universal que tot i que han estat escrits per un home i els interpreta una dona, tothom es pot sentir identificat:

 

En definitiva, és l’experiència directa de la gent davant la guerra, però deixant de banda els esdeveniments històrics, polítics i militars, transformant així aquesta experiència en universal. Segons la Maria Pla, l’emocionant d’aquests poemes és que són molt propers, molt innocents, però toquen molt fons i tothom es pot sentir representat d’alguna manera. A més a més, afegeix que degut als esdeveniments de l’últim any aquí a Catalunya, els tres últims poemes, que parlen sobre la lluita per la recuperació de les llibertats democràtiques, ara mateix tenen un matís diferent:

 

Aviat farà un any que es va estrenar la obra i a partir del 4 de març començarà la gira per diferents pobles de Catalunya, començant per Cassà de la Selva. La Maria espera que tingui una llarga vida, ja que per la seva universalitat considera que no té data de caducitat:

 

Aquí, a Tiana, “36+1” es podrà veure dimarts 20 de febrer a dos quarts de set de la tarda a la Sala Albéniz.

Marta López
Marta  López