Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’IBI no s’apujarà el 2017 a Tiana

L’IBI (impost de béns immobles) no s’apujarà l’any vinent a Tiana. Aquest vespre, un ple extraordinari ha donat llum verda a aquesta i altres propostes d’acord sobre les ordenances fiscals de l’Ajuntament. També al ple, el consistori ha assumit públicament el compromís d’elaborar un reglament que l’any vinent permeti atorgar subvencions a qui, havent de pagar l’IBI, es trobi en situació econòmica desfavorida o tingui càrregues familiars.

Tots els grups excepte el de Convergència-Demòcrates -que s’ha abstingut- han aprovat mantenir el mateix IBI que el 2016. La proposta aprovada és que el tipus sigui del 0,538% però que això no repercutirà en una pujada del que paga la ciutadania, que pagarà el mateix que enguany. Ho ha explicat Ricard Fabra, regidor d’Hisenda:

 

Entre els ingressos municipals n’hi ha dos, l’IBI i la plusvàlua, que són essencials a l’Ajuntament perquè, amb la suma de tots dos, les arques municipals ingressen el 80% dels impostos.

Malgrat que calia anunciar una modificació -a l’alta o a la baixa- d’aquest impost pel 2017 al ple d’aquest vespre, l’IBI, doncs, no es modificarà. Hi ha dos motius, ha argumentat Fabra: que la Llei de Pressupostos de l’Estat encara no s’ha aprovat i que, a més d’això,  la voluntat de l’Ajuntament és que els ingressos en concepte d’IBI per l’any vinent “siguin del mateix import que l’any 2016”.

Ricard Fabra també ha anunciat, al ple, la intenció del govern municipal de poder subvencionar, l’any vinent, famílies o persones que estiguin en situació de precarietat i que, malgrat això, han de pagar l’IBI.

El càlcul i, per tant, l’actualització dels valors cadastrals el fa anualment el Govern Central i és el que marca, en essència, l’increment o baixada de l’IBI als municipis. Malgrat que hi pugui haver variacions, el regidor d’Hisenda ha remarcat que el ciutadà, a Tiana, pagarà el mateix l’any vinent sigui qui sigui el que es marqui a Madrid:

Al ple, l’equip de govern ha aconseguit també arribar a un consens per aprovar diversos punts relacionats amb l’ordenança que regula la plusvàlua, que és l’impost sobre el valor dels terrenys de naturalesa urbana que es transmeten entre persones vives o bé que es reben en herència. Ricard Fabra:

 

Els punts sobre aquest tema que s’han aprovat al ple extraordinari són aquests:

– eliminar la referència a un determinat valor cadastral

– mantenir l’actual bonificació del 95% en un bé immoble a favor dels descendents, quan aquest s’ha transmès a algú amb qui hi ha hagut convivència almenys els dos anys anterior a la mort del causant.

– preveure una bonificació del 30% sobre el valor cadastral de l’immoble, a favor dels descendents, quan aquest es transmet però no hi ha hagut convivència.

– ampliar fins a 5 anys el termini durant el qual s’ha de mantenir la propietat sense poder-la vendre, un cop rebuda.

El ple també ha aprovat diverses esmenes d’articles que regulen algunes lleis recaptatòries.