Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“Fem una crida per demanar habitatges a Tiana on acollir famílies refugiades”

A Tiana hi ha tots els elements necessaris per poder acollir refugiats: escoles, centre de salut i seu de la Creu Roja. També sensibilitat veïnal i de l’Administració local. Només falta una cosa, però molt important: vivendes per acollir aquestes persones. Per això, el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha fet aquest dimarts al Casal, en el transcurs d’una xerrada, una crida a tianencs i tianenques que tinguin una vivenda per llogar a l’entitat humanitària:

 

Un moment de la xerrada que Morist ha fet al Casal aquest dimarts.
Un moment de la xerrada que Morist ha fet al Casal aquest dimarts.

El setembre del 2015, el Govern espanyol es va comprometre a acollir 17.000 persones refugiades en 2 anys però la realitat ha estat, lamentablement, ben diferent:

 

D’aquestes mil persones que havien arribat fins a final del 2016 a l’Estat espanyol, 350 van venir a Catalunya dins el programa d’acollida de Creu Roja. Fora d’aquest programa, però, també n’han arribat i són moltes més. De fet, tripliquen aquella xifra. Són persones que arriben directament per la frontera, a peu o en transport públic:

 

Refugiats entrant a Macedònia per continuar el seu viatge fugint de la guerra. Foto: Ara.cat
Refugiats entrant a Macedònia per continuar el seu viatge fugint de la guerra. Foto: Ara.cat

Si, finalment, s’aconseguís que persones i famílies refugiades vinguessin a Tiana, hauran passat, abans, per la fase inicial d’acollida del programa de la Creu Roja. És una fase que es fa en grups de 25 o 30 persones i en què se’ls donen les primeres nocions sobre la llengua i la cultura de la nostra terra, a més d’atenció psicològica i formacions diverses. La següent fase, la d’integració, és la que ja es fa als municipis i és on entraria Tiana.

L’alcaldessa, Ester Pujol, ha posat a disposició de Creu Roja el pis que hi ha a Tiana per emergències socials. A la vegada, però, ha criticat la falta de coordinació que hi ha hagut entre les diferents administracions pel que fa a l’acollida de refugiats:

 

Alguns dels municipis del Maresme que ja han mostar el seu interès per acollir persones refugiades són El Masnou o Premià de Mar.

Crida i denúncia de Càritas

D’altra banda, i amb motiu de la Jornada Mundial dels Migrants i Refugiats (el 15 de gener , Càritas Diocesana de Barcelona, el col·lectiu “Caminem junts en la diversitat” i la Delegació de Pastoral Social han denunciat en un comunicat, aquest dimecres, “les traves constants de l’administració a l’hora d’acollir a les persones refugiades i migrants que es veuen obligades a deixar els seus països d’origen”.

La nota afegeix que: “les pancartes i les reivindicacions hi són, però manca un compromís ferm dels nostres governants en favor dels migrants i refugiats. La població migrant representa un 13,7%  de la població total a Catalunya i, per tant, és un col·lectiu que no podem deixar de banda a l’hora d’implementar polítiques socials.”

Les entitats també denuncien la situació dels refugiats que es troben en països fronterers amb Europa ja que, asseguren, “alguns dels que han pogut arribar se’ls ha rebutjat i a d’altres se’ls ha internat als CIES per, finalment, ser expulsats.”