Cultura | Tiana Negra

Anna Maria Villalonga s’estrena com a directora en la vuitena edició del Tiana Negra

L’Anna Maria Villalonga, durant l’edició de l’any passat del Tiana Negra. / martalopez

La setmana passada es va fer pública la programació d’enguany, amb homenatges a la Isabel Clara-Simó i a l'Andrea Camilleri i la introducció d'un espai reservat per a la poesia negra.

Marta  López | 12/12/2019 a les 14:10 1
 

L’Anna Maria Villalonga ha format part del Tiana Negra des dels seus inicis. Ara, però, ha començat una nova etapa agafant les regnes de la vuitena edició del festival de la novel·la negra en català. L’escriptor i periodista mallorquí Sebastià Bennasar li va passar el relleu després de set anys al capdavant del Tiana Negra.

 

El festival es desenvoluparà a la Sala Albéniz durant el divendres i el dissabte del tercer cap de setmana de gener, 17 i 18 respectivament. Mantenint l’essència de sempre, aquest any s’han incorporat algunes novetats per involucrar més als tianencs i tianenques. Una d’elles és l’espectacle teatral a càrrec del Consell d’Infants que tindrà lloc el dissabte a dos quarts de cinc de la tarda.

 

Amb aquesta voluntat de fer més partícip al poble, també es faran lectures de novel·les del gènere negre a les escoles i s’organitzarà un taller de poesia negra a Can Baratau.

 

La introducció de la poesia negra és una de les novetats més destacades de la vuitena edició del Tiana Negra.

 

La setmana passada es va fer pública la programació d’enguany. Així doncs, el divendres s’inaugurarà el festival amb el ja tradicional homenatge a un escriptor o escriptora. Aquest any serà el torn d’un dels noms més coneguts de la literatura catalana, la Isabel Clara-Simó.

 

La tarda del divendres també és el moment del Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana. Com sempre, es presentarà el llibre que se’l va emportar en l’edició anterior i es lliurarà el premi al nou autor o autora que l’hagi guanyat. Aquesta ja serà la seva setena edició.

El dissabte serà el dia més intens. L’Anna Maria Villalonga explica que s’ha intentat organitzar una programació molt àgil.

 

El festival acabarà amb un altre homenatge, en aquest cas a un autor internacional que ha mort aquest mateix any, l’Andrea Camilleri, creador del comissari Montalbano.

 

Vuit anys després del naixement del Tiana Negra, han sorgit nous festivals dedicats a aquest gènere en català. És per això que, per diferenciar-se, molts dels autors i autores que vindran presentaran novetats.

 

En definitiva, la programació comptarà amb els noms principals de la novel·la negra en català.

 

Com a especialista en el camp del gènere negre, l’Anna Maria Villalonga ha vist una evolució molt positiva en la producció de novel·les negres al llarg d’aquests vuit anys de vida del Tiana Negra.

 

Tot i això, encara hi ha un obstacle que queda per superar: aconseguir captar a més lectors.

 

Villalonga anima a tothom a assistir al festival.

 

Anna Maria Villalonga és professora de literatura catalana de la UB, escriptora i crítica literària. Té un blog referent en el món de la novel·la negra, “A l’ombra del crim”. Ha publicat dos llibres, “La dona de gris” i “El somriure de Darwin” i un recull de relats titulat “Contes per a nits de lluna plena”. També ha participat en la coordinació de reculls de contes del gènere com “Elles també maten” o “Noves dames del crim”, entre altres publicacions. A més, va ser la comissària de l’Any Pedrolo.

Marta López
Marta  López
 
 
  1. […] Jordi de Manuel ja és un conegut del festival de la novel·la negra en català i encara amb molta il·lusió la nova etapa amb l’Anna Maria Villalonga al capdavant: […]

Comments are closed.