Animals | Viure a Tiana

Arriba la segona edició de la Festa del Ruc

El Cagarruc de la primera edició de la Festa del Ruc. / martifrancas

Des de Rucs de la Serralada han obert un projecte de crowdfunding a Goteo per conscienciar de la necessitat de preservar aquests animals i aconseguir material per tenir millors instal·lacions.

Marta  López | 18/02/2019 a les 16:24 0
 

Rucs de la Serralada, la granja-reserva de dues hectàrees situada al Torrent de Can Ratola, celebra aquest diumenge 24 de febrer la segona edició de la Festa del Ruc. Durant tot el matí, de deu a dues del migdia, el recinte s’omplirà d’activitats dirigides tant a la canalla com als adults. Ho explica en Joan Gomabella, col·laborador de Rucs de la Serralada:

 

La companyia Circ de jocs serà l’encarregada de l’animació infantil i dels jocs tradicionals, on podrà participar tothom:

 

L’única activitat reservada exclusivament als nens i nenes és la Passejada en ruc pel recinte. En Carles Mundet, el fundador i principal encarregat d’aquesta granja-reserva, explica que la faran una mica més curta que la de l’edició anterior perquè hi pugui pujar més canalla:

 

L’activitat més singular de la jornada serà el Cagarruc, un sorteig diferent de l’habitual:

 

En Carles explica que la Festa del Ruc és una manera divertida, lúdica i familiar de promocionar el recinte de Rucs de la Serralada i conscienciar de la preservació dels rucs:

 

Aquesta no és, però, l’única manera que tenen de fer-ho. Des de Rucs de la Serralada han obert un projecte de crowdfunding a Goteo per conscienciar de la necessitat de preservar aquests animals i aconseguir material per tenir millors instal·lacions.

Si aconsegueixen reunir els diners necessaris, podran comprar un mini tractor amb pala que els permetrà millorar i adequar l’espai, llaurar les zones de pastura o netejar els camins i la nau on dormen els rucs, entre altres projectes.

La Festa del Ruc és un cop l’any, però cada cap de setmana tenen la granja-reserva oberta al públic i organitzen sortides escolars entre setmana:

 

També participen en les fires que s’organitzen a Tiana i en pobles del voltant:

 

Totes aquestes activitats serveixen per aconseguir diners i recursos per mantenir la granja i preservar els rucs:

 

En Carles va començar el projecte de Rucs de la Serralada ara fa 7 anys, tot i que a l’octubre en farà 5 que està obert al públic. Ha aconseguit convertir les dues hectàrees de la granja-reserva en un espai on el ruc és el protagonista:

 

Quan en Carles era petit, es visitava a l’àvia o la tieta que vivia al camp i tenia animals. Rucs de la Serralada vol fer aquesta funció avui en dia:

 

En Carles explica com va aconseguir els 11 rucs que hi ha actualment al recinte. Alguns d’ells van arribar a la granja amb unes condicions molt dolentes i aquí s’han pogut recuperar:

 

Tant en Carles com en Joan esperen que la Festa del Ruc s’acabi convertint en tradició a Tiana.

Marta López
Marta  López