Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Can Peitx ja és història

El vell edifici de Can Peitx, a la Riera de Tiana, ja és història. En pocs dies les màquines han dut a terme l’enderroc de l’edifici principal. S’hi construiran 20 vivendes, tal com va anunciar La Local-Radio Tiana el mes d’agost, dividides en 3 blocs que es repartiran per tota la finca.

Dues excavadores i altres màquines van entrar la setmana passada pel costat del gran reixat que és l’entrada principal de la mansió. Per fer-ho, ha calgut enderrocar una part del mur de Can Peitx que dóna a la Riera. És, però, la part que no es conservarà ja que el fragment de mur que té la part superior ondulada, a l’altra banda de la reixa, està protegit i, per tant, no s’enderrocarà.

Hi ha altres parts de l’emblemàtica finca d’estiueig que també es protegiran. L’arquitecte responsable de la remodelació d’aquesta finca, Jordi Romeu, creu que valia la pena conservar-les. I és que Romeu afirma, contundent, que Can Peitx no té cap mena de valor arquitectònic “en tot cas sentimental”, creu. Així ho argumenta:

 

La galeria circular adosada a la façana de la mansió s’ha desmuntat i es reconstruirà, un cop les noves vivendes estiguin fetes, explica l’arquitecte, ja que així ho estableix el pla director del projecte de rehabilitació de Can Peitx:

 

També s’han salvat de l’enderroc les escales de pedra d’accés a la piscina, i els murs i parets externes. Aquests dos últims elements eren també d’obligatòria protecció.

Romeu, al costat d'alguns elements de pedra treballada que es conservaran
L’arquitecte Jordi Romeu, al costat d’alguns elements de pedra treballada que es conservaran

L’enderroc ha donat “poques sorpreses”, explica Jordi Romeu, ja que el que s’han anat trobant aquests dies, a mida que les excavadores avançaven, coincideix amb el que ja indicaven els plànols topogràfics que es van aixecar per fer l’obra. L’estat de conservació de la vivenda no era gens bo, ha dit Romeu:

 

Aquests arbres també són considerats patrimoni mediambiental de Tiana i, per això, es protegiran. També es conservaran les reixes que feien de barana de l’escala que va cap a la piscina. Les va fer un artesà serraller tianenc els anys 50 i Romeu ha considerat que valia la pena conservar-les: mentre durin les obres estaran guardades i, posteriorment, tornaran a instal.lar-les al costat de les escales, allà on eren.

Romeu, que està especialitzat en obres de Puig i Cadafalch, és conscient que remodelar una mansió històrica com Can Peitx aboca a l’etern debat entre conservar per l’antiguitat o bé, fer-ho pel valor arquitectònic:

 

Un edifici del segle XX amb inspiració gaudiniana

L’edifici principal de Can Peitx, explica Romeu, es va construir durant la segona dècada del s.XX, “entre l’any 10 i el 20”. Posteriorment, els anys d’abans i de després de la Guerra Civil s’hi van fer successives ampliacions. Les darreres millores es van fer els anys 60.

Una curiositat: les ondulacions del mur que dóna a la Riera van ser dissenyades per algun arquitecte que, sota influència gaudiniana, es va basar en un mur molt semblant que hi ha a Barcelona, al carrer Manuel Girona, a la finca de la milionària família Güell, mecenes d’Antoni Gaudí.

Les vivendes que es faran a Can Peitx podrien estar enllestides el 2019.