Cultura

Can Riera a debat

L'acte ha tingut lloc aquest diumenge 4 d'octubre a les 12 del migdia. / martalopez

Diverses veus del món de la política, la cultura i del poble han opinat sobre el projecte cultural de Can Riera després de conèixer el projecte d'adequació de l'espai, que inclou la possibilitat de traslladar de manera provisional els Serveis Socials municipals al primer pis.

Marta  López | 04/10/2020 a les 16:24 0
 

Al llarg d’aquests últims dies s’ha produït un debat al voltant de Can Riera. Un dels projectes inclosos a les inversions sorgides del romanent líquid de tresoreria del 2019 és el d’adequació d’aquest espai, que inclou acabar el primer pis i transformar la planta baixa en un espai multifuncional destinat a activitats culturals.

Un primer pis on, tal com ha anunciat l’equip de govern, s’està estudiant la possibilitat de traslladar de manera provisional els Serveis Socials municipals. Segons el consistori, l’espai actual no permet una atenció personalitzada i en condicions a les persones que hi van.

La idea, però, és que a la llarga el primer pis de Can Riera es pugui adaptar en funció dels usos que siguin necessaris per a les diferents activitats culturals i de promoció de la vila que es programin.

Tot i això, han sorgit veus crítiques del món de la cultura i de la política que han manifestat la seva preocupació per si aquesta acció provisional compromet l’ús destinat a la primera planta que s’havia reflectit en el projecte original. Un projecte que es va sotmetre a un procés participatiu.

Entre aquestes veus es troben l’exalcalde Emili Muñoz i l’exalcaldessa Ester Pujol, que van treballar, juntament amb el també exalcalde Ferran Vallespinós, per aconseguir que Can Riera passés a ser de titularitat municipal i desenvolupar-hi un projecte cultural.

Un debat que s’ha traslladat aquest diumenge 4 d’octubre als Jardins de Can Baratau, tocant a Can Riera, un espai que ja s’està convertint en un punt de trobada cultural més del poble. L’Albert Freixas, en “Iaio”, ha sigut el conductor d’aquest acte. Ell mateix ha resumit els motius d’aquesta trobada:

 

Després de la seva introducció, s’ha convidat a tothom qui volgués a passar pel micro. La primera a fer-ho ha sigut l’exalcaldessa Ester Pujol, que ha volgut destacar que la transformació de Can Riera en un espai cultural es va aconseguir gràcies a la feina dels tres exalcaldes i ha reivindicat que el projecte guanyador es va escollir mitjançant un procés participatiu:

 

També s’ha dirigit a l’equip de govern actual per demanar que es repensin el trasllat de Serveis Socials i la possibilitat de trobar un altre espai que els pugui acollir:

 

El següent ha estat l’exalcalde Emili Muñoz, que ha expressat la seva preocupació perquè es trenqui la continuïtat institucional del projecte destinat a Can Riera:

 

També li preocupa que l’acció provisional de traslladar Serveis Socials comprometi l’ús destinat a la primera planta:

 

Seguidament ha parlat el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, que ha remarcat que el projecte de Can Riera és un consens de poble i que els processos participatius s’han de respectar:

 

A continuació ha intervingut l’alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, que ha dit que Can Riera no deixarà de ser un espai cultural tot i el trasllat provisional de Serveis Socials:

 

També ha parlat l’arquitecte encarregat del projecte, en Marc Soldevila, que ha explicat en què consisteix. La primera planta, que es construirà per acollir provisionalment Serveis Socials, s’haurà de reforçar en un futur si es vol fer servir per a actes culturals. Actualment, l’aforament és molt limitat:

 

El regidor d’Urbanisme, Mateu Hernández, ha intervingut després de l’arquitecte del projecte per destacar l’optimització de l’espai que ha aconseguit amb un pressupost limitat:

 

A partir d’aquí, les intervencions han sigut per part de tianencs i tianenques. S’ha posat en relleu la pèrdua de valor del procés participatiu que va seguir el projecte de Can Riera, s’ha plantejat si aquest ha de ser un espai que cobreixi la mancança de Serveis Socials o es pot trobar una altra solució i s’ha destacat com la cultura és la que més té a perdre:

 

Per últim, en Iaio ha fet una reflexió final remarcant que aquest no era un acte en contra de ningú, sinó a favor de la cultura. De fet, l’acte l’han tancat les actuacions musicals de Susi i Jero Castellà, aquest últim amb una lletra en defensa de Can Riera com a espai de cultura, escrita especialment per a l’ocasió.

Marta López
Marta  López