Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Comença el combat a fons contra la mosca blanca a Tiana

Aquest dimecres ha començat al poble un tractament intensiu contra la plaga de mosca blanca que afecta Tiana i el Maresme en general. L’han començat a fer a la zona de Les Costes tècnics de la regidoria de Medi Ambient. El fan sobre les opúnties (conegudes popularment com a figueres de moro), que són les plantes en què aquests insectes viuen i es reprodueixen. L’objectiu, expliquen fonts municipals, és que el tractament es perllongui fins acabar amb aquesta plaga, per la qual cosa, ara per ara, no té data de finalització.

Després d’analitzar diferents alternatives, s’ha optat per iniciar les accions amb un tractament de les plantes afectades a partir d’un producte (concentració de sabó fosfòric i oli de parafina) de baix impacte ambiental i que ja s’ha provat a altres municipis amb resultats efectius i amb menys efectes sobre el medi ambient en les diferents proves realitzades. Aquest producte ha estat testat i validat pels tècnics del Consell Comarcal.

Des de l’Ajuntament ja fa mesos que es treballa per mantenir a ratlla els efectes que produeixen les mosques blanques (mascles de la caparreta) que afecten des de fa 1 any les figueres de moro de tota la comarca. Aquest insecte, de petites dimensions, es veu fortament atret per la llum i, a les nits, ocasiona molèsties al veïnat. Per tal de controlar la plaga, l’Ajuntament ha demanat la intervenció del Consell Comarcal del Maresme i de la Generalitat (Sanitat vegetal).

Un dels tractaments pautats per la Generalitat és arrencar les figueres de moro properes a zones habitades, i aquest mètode és el que Medi Ambient ha estat aplicant des de l’estiu passat.  Moltes vegades, però, és una actuació complicada degut a la inclinació, les dimensions i les característiques de la planta, les dificultats d’accés.

Com és la mosca blanca

La caparreta (Dactylopius opuntiae) és una espècie invasora que va ser detectada per primer cop a la Península Ibèrica l’any 2007 a Múrcia. Actualment ja es troba a tots els municipis de la comarca. És una plaga que ataca directament les figueres de moro, una planta d’origen americà que s’ha adaptat molt bé al nostre territori, tot i que també és  una planta invasora.

La mosca blanca, també coneguda com a caparreta vermella o cotxinilla del carmí és una espècie que parasita, de forma natural, a la figuera de moro. De fet, exerceix un control biològic natural d’aquest cactus.

El seu cicle vital comença amb la posta d’ous sobre la planta. Després d’eclosionar apareixen les nimfes, clarament reconeixibles pel seu color vermell intens i la seva forma ovalada. En aquest estadi inicia la producció d’uns filaments blancs semblants al cotó fluix que acaben cobrint la planta i protegint el creixement de l’insecte.

Finalment, quan arriben a la fase adulta, les femelles es mantenen a la planta i els mascles (que són els que tenen ales) migren cap a altres àrees. És en aquest moment, quan tendeixen a concentrar-se sobre els punts emissors de llum de carrers i habitatges.

Símptomes d’afectació de les figueres de moro

Les opúnties o figueres de moro afectades són clarament visibles. Les seves pales apareixen cobertes per una espècie de melassa blanquinosa. A més, en funció del grau d’afectació, presenta zones groguenques (clorosi) i zones negres (necrosi) que indiquen que el paràsit ja ha succionat tota la saba. Després, la planta mor.

Les figueres de moro afectades  poden créixer en espais privats com jardins de cases, terrasses etc, fet que dificulta molt la intervenció de l’Administració in situ. Per aquest motiu es demana a tots aquells propietaris de terrenys on hi hagi opúnties afectades, que les tractin o les retirin mitjançant tractaments mecànics.