Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

De Maria Aurèlia Capmany a Esperança Camps

Escriptors i escriptores s’enamoren de les paraules perquè abans han sigut lectors. A l’Esperança Camps -que aquest dissabte participa al Tiana Negra- tots els llibres que ha llegit al llarg de la seva vida l’han marcada, d’una manera o una altra. Va començar a llegir de ben petita i recorda com aquelles primeres lectures infantils, plenes d’aventures, van aconseguir obrir-li el món. L’Esperança Camps és de Ciutadella, a Menorca, i explica que llegir aquelles històries li servia per expandir les seves fronteres més enllà de l’illa:

 

Ja de més gran es va aficionar a les lectures contemporànies dels anys 80 i 90, sobretot amb tot el que tenia a veure amb la ciutat de Barcelona. Però, per sobre de tot, va ser un escriptor menorquí qui més la va marcar. Es tracta d’en Pau Faner que, tal com diu ella, va ensenyar-li com amb la seva llengua es podien crear móns imaginaris i viure-hi dins.

Moltes de les trames de Faner estan situades a Menorca amb personatges, escenaris i històries menorquines. Un tret que l’Esperança Camps també incorporarà a moltes de les seves obres. Menorca ja apareix al seu primer llibre, “Enllà de la mar”, publicat després de guanyar el premi Joanot Martorell de narrativa l’any 2003.  Per a l’escriptora, tant escriure com publicar el seu primer llibre va ser un procés molt natural:

 

Després d’ ”Enllà de la mar”, Esperança Camps ha publicat sis novel·les més. Darrerament ho ha fet a l’editorial Llibres del Delicte, d’en Marc Moreno, especialitzada en novel·la negra en català. Tot i així, Camps no creu que les seves novel·les estiguin encabides al gènere negre, sinó que “negregen” una mica. De fet, l’escriptora, investigadora i crítica literària Anna Maria Villalonga ha etiquetat l’estil de l’Esperança Camps dins del que es coneix com a “postnoir”:

 

Camps posa l’editorial Llibres del Delicte com a exemple d’aquest trencament de costures, ja que es poden veure publicats llibres que trenquen motlles dins del gènere:

 

Tema destacat al Tiana Negra

Aquesta evolució que hi hagut al gènere negre serà el tema principal de la taula rodona en què Esperança Camps participarà al Tiana Negra. Recordant la Maria Aurèlia Capmany al centenari del seu naixament, Camps, juntament amb l’escriptora Susana Hernández, parlaran de com ha canviat el gènere des de l’època de la cèlebre escriptora fins a l’actualitat.

 

Per a ella, aquesta conversa serà especial, perquè va conèixer Maria Aurèlia Capmany en persona quan tenia 13 anys. Una experiència inoblidable que la va marcar molt:

 

L’Esperança Camps també és periodista i actualment resideix a València. Va treballar al Canal 9 des dels seus inicis i ara mateix té l’escriptura una mica aturada, diu, perquè està centrada en el projecte d’una nova televisió autonòmica valenciana, després del seu tancament l’any 2013. Tot i així, té moltes ganes de tornar a agafar la ploma i posar-se a escriure.