Viure a Tiana

El carrer de Sant Bru celebra la seva festa major

La Maria Dolors Romeu llegint els versos / martalopez

Com cada any aquest carrer històric ha fet la seva pròpia celebració on s'ha resat el rosari i s'ha fet una rifa i un berenar

Guillem  Francàs | 07/10/2019 a les 1:09 0
 

El carrer de Sant Bru és un dels més representatius de Tiana. Ho és per tractar-se d’un carrer que manté viva la tradicional celebració del Sant que posa nom al seu carrer des de fa més de 200 anys. Guerres incloses. El petit acte que s’ha fet al mateix carrer, ha constat de la participació de l’església a l’hora de resar el rosari, però primer la Maria Dolors Romeu, veïna i organitzadora de la celebració, ha llegit uns versos i després s’ha seguit amb la rifa i el berenar.

Antigament la celebració era més gran i hi havia orquestra, balls al carrer i també es resava el rosari. Així que actualment, ella com a veïna especial, ja que tota la vida s’ha celebrat a casa seva, va decidir recuperar la celebració. Explica que un detall que va poder recuperar per la celebració és un petit Sant Bru que tenia un arquitecte del poble, i que ara aprofita per treure’l un cop l’any amb motiu d’aquesta celebració.

La Maria Dolors té una recopilació de documents històrics on ja es parlava d’aquesta celebració. És aquesta antiguitat i sentiment de pertinença, ja que com explica, va néixer en aquella mateixa casa, que fa d’aquesta celebració tan especial, i que ella aprofita per reivindicar les tradicions tianenques:

 

Cada any intenta introduir coses noves i busca textos diferents amb els quals començar la festa major:

 

Aquest any han canviat la manera de fer la rifa. La Maria Dolors explica que per fer-ho més senzill han posat els regals en una bossa i cadascú ha posat la mà i en treia un. Mentre que anys anteriors es rifaven a través d’un número, com la rifa clàssica.

La festa major de Sant Bru és una festa especial perquè fa més de 200 anys que existeix i és una de les poques celebracions tan antigues i que només es donen en un carrer del poble. I ara, en comparació a la intimitat en què es feia aquesta celebració, és una festa que els veïns intenten que s’obri a més tianencs i tianenques per tal de seguir mantenint viva la història d’aquest carrer.

El Carrer Sant Bru durant la celebració. Foto: Guillem Francàs

Guillem  Francàs