Història

El plànol més antic de Tiana ja està a l’abast del poble

/ martalopez

La presentació ha tingut lloc aquest dissabte a Can Riera en el marc de la jornada solidària per la Marató de TV3.

La  Local | 14/12/2019 a les 21:25 0
 

Després de la ruta per les masies del poble al matí, el record a la Tiana més antiga s’ha pogut palpar en un plànol a la tarda. El document, presentat per en Josep Maria Tòffoli, mostra el relleu de Tiana i Montgat tal com es distribuïa l’any 1850 i es pot observar com pràcticament tot eren parcel·les de cultiu i molt poques edificacions.

En el mapa, cada element està marcat amb un nombre per a consultar en llibres a part qui n’era el propietari i, en el cas de les parcel·les, què s’hi cultivava.

L’Abelard Chimisanas, historiador de Montgat, ha apuntat a Tòffoli diverses vegades durant la presentació, i és que sovint treballen plegats per recuperar la història del que ara són dos pobles diferents. Chimisanas ha destacat la importància que té el plànol també per al poble veí:

 

La restauració ha estat a càrrec de la tianenca i restauradora Berta Blasi i ha comptat amb el suport del Programa de Restauració de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona. Així analitzava Blasi el resultat obtingut en aquest projecte:

 

A més d’aquest document, s’ha exposat un mapa del poble datat l’any 1920, on ja es podia observar una distribució més semblant a l’actual. Així, s’han pogut comparar els dos plànols i s’han situat els camins visitats a la ruta del matí.

A partir d’ara el plànol del 1850 estarà emmagatzemat a l’Ajuntament juntament amb els llibres esmentats, però també s’ha digitalitzat i estarà disponible a l’Arxiu de la Corona d’Aragó per tal que tothom hi pugui tenir accés.

Una notícia elaborada per Helena Oset.

La  Local