Política

El ple aprova la resolució de l’expedient sancionador contra Hernández per les obres del cablejat a la Sala Albéniz

/ martalopez

Es va determinar que el regidor era responsable dels fets provats amb els 6 vots a favor d’ERC i PSC, els 5 en contra de Junts per Tiana i les 2 abtencions del regidor Mateu Hernández i la regidora Marta Guàrdia, que va sol·licitar a l’inici del ple votar de manera individual.

Marta  López | 07/07/2021 a les 11:13 0
 

El 25 de febrer es va incoar un expedient sancionador contra el regidor Mateu Hernández per la promoció i realització de les obres d’instal·lació d’un sistema de so i d’audiovisuals a la Sala Albéniz sense autorització municipal i sense les prescripcions legals degudes.

Gairebé cinc mesos després, la resolució d’aquest expedient s’ha portat al ple de juliol per sotmetre-la a aprovació i determinar si Hernández és o no responsable dels fets.

La resolució inclou quatre fets provats. El primer, ser el promotor i responsable de les obres sense disposar d’un projecte tècnic aprovat prèviament, sense disposar de director facultatiu ni autorització municipal expressa i sense seguir el procediment de contractació pública tant per a l’adjudicació del projecte com per l’execució.

El segon, haver executat aquestes obres sense disposar de l’acceptació expressa i prèvia de l’ajuntament a la donació anunciada.

El tercer, haver utilitzat el nom de l’Ajuntament de Tiana sense autorització prèvia i, per últim, haver suplantat el càrrec de regidor d’Urbanisme, de disciplina urbanística i de supervisió de projectes d’obres municipals, quan aquestes atribucions ja li havien estat abocades.

Tenint en compte això, l’expedient defineix com a infraccions greus l’incompliment dels principis de bona conducta establerts a la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern i l’adopció de decisions o la intervenció en assumptes si hi ha el deure d’abstenir-se’n. Ambdues infraccions li suposen una sanció de 4.000 euros cada una.

Unes infraccions que, per Hernández, són genèriques i no determinen què és exactament el que s’ha incomplert. El regidor també va dir que durant el procediment s’havia vulnerat el seu dret a la defensa i que estava “decebut” per l’actitud de l’equip de govern:

 

El portaveu dels socialistes de Tiana, Albert Sales, va respondre que, si ell hagués sigut l’alcalde, li hauria demanat directament la seva dimissió en comptes de fer aquest procediment administratiu:

 

Una dimissió que el portaveu d’ERC, Jaume Darbra, va demanar-li durant la seva intervenció “per la salvaguarda del bon nom de la resta de regidors i regidores”:

 

Per la seva part, el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, va insistir a dir que Hernández era un cap de turc, que encara no estava clar el paper de la resta de l’equip de govern i que compartien la inseguretat jurídica mencionada pel regidor:

 

També va dir que volien que s’arribés al fons de la qüestió, però per altres vies, com portar-ho a la fiscalia com havia proposat el regidor Albert Sales, ja que no entenien els canals que havien escollit per sancionar-lo:

 

Darbra va respondre que, si haguessin volgut, l’agrupació d’electors podria haver portat ja el cas a la fiscalia:

 

Sales va reiterar que si volien ho portaven el cas a la fiscalia, però que el sorprenia que estigués blanquejant el que havia succeït:

 

Hernández va insistir que estava decebut per l’actitud de l’equip de govern i va dir que sí que havia rebut la seva autorització verbal per fer-ho:

 

En aquest punt, la regidora Marta Guàrdia va intervenir per recordar que ella, en aquell moment, era regidora de Cultura i Junts per Tiana podrien haver-la trucat per conèixer la seva versió dels fets, a part de la dels tècnics:

 

El portaveu de l’agrupació d’electors va recordar que havien mantingut una llarga reunió amb ella i el regidor Mateu Hernández:

 

L’encarregada de tancar el punt va ser l’alcaldessa, Marta Martorell, que va assegurar que finalitzava “una pel·lícula que fa molts mesos que dura”. Va explicar l’obsessió del regidor amb el projecte del cinema i com havia tirat pel dret i que, per a ella, no era un cap de turc sinó culpable dels fets provats:

 

Finalment, la resolució va tirar endavant amb els 6 vots a favor d’ERC i PSC, els 5 en contra de Junts per Tiana i les 2 abtencions del regidor Mateu Hernández i la regidora Marta Guàrdia, que va sol·licitar a l’inici del ple votar de manera individual. Les votacions de tots els punts es van fer de regidor en regidor en comptes de per grups municipals.

Marta López
Marta  López