Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El ple aprova tres propostes d’acord relacionades amb l’habitatge

Les tres propostes d’acord que s’han dut fins al ple de l’octubre, celebrat aquest dimarts, han girat al voltant del tema de l’habitatge i l’urbanisme. El motiu principal és que el passat 18 de setembre es va celebrar el Consell Assessor d’Urbanisme de Tiana, d’on han sorgit alguns dels temes.

Pla Parcial Els Vessants II: Permuta amb la Cooperativa Fem Ciutat

La primera proposta d’acord és la que menys consens va tenir. Consistia en l’aprovació de la permuta amb la Cooperativa Fem Ciutat, en virtut de la qual l’Ajuntament de Tiana li ha de transferir la propietat de les parcel·les UZ14, UZ15, UZ17 i UZ18 del Pla Parcial Els Vessants II; a la vegada que Fem Ciutat està obligada a lliurar a l’Ajuntament la propietat de 18 habitatges i les seves corresponents places d’aparcament per tal de poder construir habitatges en règim de protecció oficial.

La proposta també recollia la demanda que a l’escriptura pública notarial de la permuta es garanteixi el compliment dels terminis d’inici i finalització de les obres de construcció; l’obligació d’obtenir la qualificació dels habitatges en el règim de protecció oficial; i l’adjudicació dels habitatges als socis que compleixin els requisits personals i d’ingressos econòmics per a accedir en aquest tipus de règim.

La proposta va tirar endavant amb els vots a favor del PSC, PP i PDeCat-DC. La CUP va votar en contra, i Junts i ERC es van abstenir.

El portaveu de la CUP, Àlex Rosa, va justificar la seva negativa perquè no estan d’acord amb el model de permuta de sòl que recull la proposta:

 

La regidora d’Urbanisme, Núria Garcia, va respondre al regidor de la CUP aclarint algunes dades sobre habitatge de protecció oficial de lloguer que, segons Garcia, eren esbiaixades:

 

Rosa també va acusar a l’equip de govern de tirar endavant aquest projecte com a reclam electoral:

 

En Josep Maria Galceran, del PDeCat-DC, va demanar que els agradaria que en l’escriptura, o bé en el permís d’obra, constés que davant de qualsevol anomalia per part de Fem Ciutat durant la construcció dels habitatges, l’Ajuntament pogués tornar a tenir la propietat per salvaguardar als tianencs i tianenques:

 

Galceran va afegir que els agradaria que en el permís d’obres constés el plànning d’execució de les mateixes, per tal de poder anar fent un seguiment i un control i garantir que es construiran en el temps acordat. També va demanar que, un cop fet l’esborrany de l’escriptura, es passés a tots els grups municipals.

La portaveu del mateix grup municipal, Olga Rué, va anar un pas més enllà i va demanar que, a més a més de repartir l’esborrany, es passés pel ple per tal de sotmetre’l a aprovació:

 

Una proposta que tant ERC com Junts hi van estar d’acord. El portaveu de Junts Tiana, Isaac Salvatierra, va justificar l’abstenció del seu grup municipal per la manca de confiança en l’equip de govern respecte a la gestió del projecte dels Vessants II:

 

Núria Garcia va respondre al regidor dient que no entenia aquesta desconfiança cap a l’equip de govern:

 

La regidora d’Urbanisme va afegir que la gestió dels 18 habitatges en règim de lloguer els permetrà emmotllar-los a les necessitats de Tiana:

 

Per la seva banda, el PP va trobar que l’acord era positiu. El seu portaveu, Diego Parra, va dir que ells no es fixen en la cronologia dels fets, sinó en el fet concret del qual es parla en la permuta, és a dir, que l’Ajuntament disposarà d’aquests 18 pisos:

 

Habitatges de protecció oficial de Can Gaietà: Pròrroga contractes de lloguer

La segona proposta d’acord va sorgir directament del Consell Assessor d’Urbanisme de Tiana i va tenir el consens de tots els grups municipals, fet que durant el ple els diferents portaveus van voler destacar com a quelcom positiu.

La proposta consistia en la prorrogació dels contractes d’arrendament dels habitatges de protecció oficials destinats a lloguer de Can Gaietà. Davant les circumstàncies socioeconòmiques actuals i l’estat del mercat de l’habitatge, s’ha volgut que, de formar excepcional, la persona que actualment visqui en un d’aquests pisos de lloguer i que vulgui mantenir el contracte, pugui sol·licitar una prorroga per un període màxim de tres anys, prorrogable per dos períodes més d’un any cadascun. Tot això, sempre i quan encara entrin en el perfil que preveu aquest tipus de règim.

Els contractes d’arrendament es van començar a formalitzar durant el darrer trimestre del 2013, amb una durada de cinc anys, i alguns d’ells estan propers a exhaurir el seu termini de vigència. Amb aquesta pròrroga, els arrendataris s’asseguren poder-se estar màxim tres anys més.

Moció per un lloguer més just i estable

La situació actual del lloguer va ser el tema central de la tercera proposta presentada en el ple. En aquest cas, és va presentar en forma de moció, i es va voler reclamar que l’accés als habitatges de lloguer es pugui fer amb preus justos i estables.

Els acords que buscava la moció eren, entre d’altres, instar al Congrés i al Senat a aprovar la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, per tal d’ampliar el termini mínim dels contractes de lloguer a cinc anys i millorar els garanties dels inquilins; i instar al Govern a executar i desenvolupar mesures per resoldre i facilitat l’accés al lloguer amb preus dignes, justos i estables.

Tots els grups municipals van estar d’acord amb la moció, però des de la CUP es va arribar a demanar que es retirés per tal de poder treballar-la amb més profunditat:

 

La regidoria d’Urbanisme va dir que aquesta moció, com totes, sempre és millorable, però que les esmenes que va enviar el portaveu de la CUP van arribar a les 2 del migdia del mateix dimarts, i no li va donar temps a estudiar-les:

 

Rosa va respondre dient que no era la primera vegada que s’enviaven esmenes a última hora:

 

Al final, però, la moció es va aprovar amb els vots de tots els grups municipals i es va posar sobre la taula la possibilitat d’estudiar amb més profunditat les mesures socials relacionades amb la problemàtica del lloguer.