Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El resum de l’any 2017 de La Local-Ràdio Tiana

Comencem un nou any el 2018, deixant enrere un any carregat de notícies al poble. Des de La Local-Ràdio Tiana hem preparat un resum de l’any 2017 per repassar els fets i notícies més destacats que han marcat l’actualitat d’aquests 12 mesos, un període també molt carregat de notícies al país.

Enguany hem sabut que, finalment, no hi haurà moció de censura de 4 dels 5 grups de l’oposició contra l’alcaldessa de Tiana, Ester Pujol. L’anunci es feia el 13 de desembre i dies després, Ester Pujol deia que una Alcaldia “no és un intercanvi de cromos”. Tres mesos abans començava tot plegat: el 8 de setembre, Esquerra Republicana donava per trencat el pacte de govern que des del començament d’aquest mandat tenia amb els socialistes a l’Ajuntament. Aquell fet va obrir la porta a un possible nou equip de govern que, finalment, no s’ha materialitzat.

La política nacional i local ha estat marcada per dues dates, totes dues jornades electorals: l’1 d’octubre,  en què es va fer el referèndum d’autodeterminació. També el 21 de desembre, jornada –en dia feiner- d’eleccions Autonòmiques, en què es triava nou president de la Generalitat i els diputats i diputades al Parlament. A Tiana, tant la participació electoral del 21-D com de l’1-O van batre rècords.

I és que la sensibilitat per aquest tema, hi és, al poble: uns mesos abans, el maig, l’Ajuntament s’havia adherit al pacte nacional pel referèndum. Malgrat això, el setembre, l’alcaldessa anunciava que no obriria els col·legis electorals habituals de Tiana l’1 d’octubre, i que ella tampoc votaria aquella jornada. La jornada es va poder celebrar, tanmateix, i la votació es va concentrar a l’institut de secundària de Tiana, on es van viure moments èpics, multitudinaris i força emoció, tota la jornada. Va guanyar el sí, per cert, a Tiana., amb més el 93,3%.

El referèndum va sacsejar la vida política local: el juliol, els 4 grups municipals sobiranistes registraven una moció que comprometia l’Ajuntament a facilitar el referèndum al poble, moció que aprovava un tumultuós i concorregut ple municipal el setembre.

Aquest també ha estat un any que què, sobretot al començament, hem parlat molt dels refugiats. L’Abdul, un jove africà que va arribar a Europa en pastera després de creuar a peu el seu continent, ens explicava que el seu pas per Tiana li havia canviat, en positiu, la seva vida. També vam saber que, finalment, ni el nostre poble ni Montgat acollirien persones refugiades, malgrat la sensibilitat favorable que s’hi havia despertat i la crida que Creu Roja Montgat-Tiana havia fet per demanar habitatges per aquestes persones.

Els temes de seguretat han generat, també, molt de debat ciutadà a Tiana. Si a final del 2016 els 59 robatoris denunciats encenien l’alarma veïnal, l’Ajuntament responia -una mica tard, segons els veïns- posant càmeres de seguretat les primeres setmanes del 2017 a carrers de Les Costes, La Virreina i Els Vessants, els barris més afectats.

L’aparcament al centre ha tornat enguany al focus polític i mediàtic: i és que el Pressupost de l’Ajuntament pel 2017 es va aprovar gràcies al vot del PP. Un vot, però, condicionat: i és que el seu regidor, Diego Parra, assegurava que el seu sí havia d’anar lligat a no treure places d’aparcament, precisament al centre de la vila. Un centre que s’ha començat a remodelar aquest any, amb l’arranjament dels carrers Lola Anglada, Sant Cebrià i, especialment, el carrer Matas, que serà només de vianants al centre.

DSC_0937

Tot això, acompanyat d’uns canvis anunciats -però encara no fets- de direcció a 5 carrers de la zona de la Ciutadella, canvis que la majoria del veïnat no veu amb bons ulls, ara per ara.

Recordem, a més, que el projecte d’arranjament dels carrers Centre, Sant Cebrià i Lola Anglada –poc popular entre la majoria de comerços locals- va estar a punt de no ser una realitat ja que va caldre el vot de qualitat de l’alcaldessa, al ple del mes de març, per donar-hi llum verda. Poc després, ella mateixa ratificava que la pacificació del centre passa per treure’n la majoria de cotxes, va dir a començament d’any. El cert, però, és que pels carrers de Tiana segueixen circulant, acabat aquest 2017, tot tipus de vehicles i la pacificació al centre encara sembla lluny. Un nou semàfor, estrenat el mes d’abril, a la cruïlla d’Isaac Albéniz amb Antoni Clapés –el carrer del Pèsol- ha mirat de regular la perillositat d’aquest encreuament. Les obres de Matas, que han començat el desembre, avancen carrer amunt deixant a la vista els budells d’aquesta històrica artèria tianenca.

Culturalment, com sempre, aquest 2017 ha estat potent, a Tiana: el gener, el festival Tiana Negra batia rècord de públic en aquesta 5a edició. Sílvia Pérez Cruz actuava per sorpresa, una tarda de diumenge a Can Riera, dins el cicle mensual D’Acords.

DSC_0141

Un cicle de músiques diferents, ideat i programat pels tianencs Bandabòlit, que s’ha consolidat plenament aquest any. També s’han consolidat absolutament la Festa dels Racons i el festival Tiana Antica.

Totes dues activitats tornaven a batre rècords de públic el mes de maig, quan es van fer. A més, s’ha presentat en societat la secció jove del Coro de Tiana i l’escriptora Isabel-Clara Simó obria el curs del Club de Lectura a Can Baratau: tot un honor per la biblioteca municipal i per Tiana. I si va de llibres, no podem oblidar-nos del que ha publicat aquest 2017 el tianenc Enric Canals, que posa llum sobre aspectes desconeguts de la biografia de Josep Tarradellas.

Què més ha passat, aquest 2017? Doncs que el tianenc Josep Cuní rebia la Creu de Sant Jordi, l’abril, i que el mateix mes, la celebració popular de la diada de la rosa i ell llibre -Sant Jordi- estrenava ubicació, amb èxit desbordant, al tram central d’Isaac Albéniz.

sant jordi

També van estar totalment plenes les noves edicions d’aquest any del la cursa Canicross i de la Nit dels Senders.

La solidaritat ha estat, com sempre, important; les diverses activitats fetes al llarg d’aquest 2017 a Tiana han aplegat molta gent i recaptat molts diners: el maig, la Plena de Tiana Solidària i l’actuació per recollir fons pel Nepal van aconseguir més de 2.000 euros. L’alumnat de l’escola Mozartiana també es va apuntar al tren de la solidaritat i van gravar un disc, les vendes del qual sufragaran les matrícules per estudiar música i cant d’alguns dels seus companys i companyes.

A l’estiu, diverses famílies es solidaritzaven activament amb el poble saharaui acollint 3 nenes d’aquest país a les seves cases.

D’altra banda, els atemptats terroristes de l’agost a Barcelona i Cambrils van commoure molts tianencs i tianenques. Una d’elles, la Rahma, musulmana practicant, ens va deixar el seu testimoni colpidor: li van doldre tant o més que a tothom, ens va explicar.

DSC_0437

També el maig vam saber que el PSC havia estat sancionat per enviar propaganda a una dona que no els havia facilitat la seva adreça, i , per això, els va denunciar. L’alcaldessa, Ester Pujol, posteriorment, va reconèixer que el PSC es va equivocar en aquell fet.

Poc després, el juny, els veïns i veïnes del barri de Can Gosch patien l’enèsima apagada de llum i, farts del tema, van decidir ajuntar-se per denunciar conjuntament Endesa. I si parlem de juny parlem de la festa major petita i del Tast Tiana, que, de nou, va fer vessar carrers i places de visitants. Aquest 2017 el carrer de La Pau s’ha afegit a l’oferta gastronòmica, amb food-trucks durant el Tast.

En esports, alguns èxits molt destacables: el prebenjamí del Centre Cultural i Esportiu Tiana guanyava la lliga aquest 2017 i el 2n trofeu vila de Tiana de patinatge sobre rodes es feia ja un nom a Catalunya per la seva perfecta organització aquest 2017.

adria p.petidier_DRI0066

Els internacionals Marc Gassol, Ricky Rubio i Joan Carles Navarro feien una visita al pavelló de Tiana, on es va fer un campus de bàsquet el juliol. Un altre famós, en Sergio Lozano, visitava el poble també per participar en un campus d’estiu.

El nou club de triatló tianenc, Fes Tri, ha fet un primer any, aquest 2017, intens i ple d’experiències, i el balanç no pot ser millor, mentre que les jornades Educasport reunien a Tiana, 25 anys després, alguns dels protagonistes dels Jocs de Barcelona’92. També ha estat l’any de dues estrenes esportives al poble: el primer Voleiday i el primer Campus de Nadal de futbol.

Aquest 2017 també ha estat l’any en què hem conegut el futur local del Cau a Cals Frares, la remodelació de Can Riera i el projecte del nou aparcament del centre, que es farà a Can Cosme. També ha estat l’any de la renaixença del Garden Tiana amb una fira innovadora que va omplir-se de gom a gom: l’Art Garden Market.  2017 ha estat, també, l’any en què el poble s’ha paralitzat per una aturada de país: la que es va fer el 3 d’octubre en protesta per les brutals càrregues de l’1 d’octubre a Catalunya, per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

El 2017 també has estat l’any de consolidació d’aquest mitjà de comunicació: en un any, hem augmentat en 325 persones el nombre de seguidors al nostre compte de Twitter @lalocal.tianat.cattiana. Les notícies de La Local són seguides, a la xarxa, per una mitjana de 800 persones. Aquest 2017 hem publicat al web de La Local més de mil notícies, hem fet programes especials en directe pel Tiana Negra, Sant Jordi, el Tast Tiana o el referèndum de l’1 d’octubre. Tota aquesta feina ha estat possible gràcies a l’equip humà d’aquesta emissora pública municipal.

Que el 2018 sigui l’any en què assoliu els vostres objectius, amb serenor i alegria!

DSC_0154