Cultura | Tiana Negra

El Tiana Negra 2018 tindrà una triple celebració

A l'esquerra, el guanyador del premi memorial Agusti Vehí del 2018, Francesc Puigpelat; a la dreta, el director del festival Tiana Negra, Sebastià Bennassar / martalopez

La coincidència entre tres efemèrides diferents -el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i Maria Aurèlia Capmany i el 20è aniversari de la mort de Jaume Fuster- porta una sisena edició plena d'activitats.

Marta  López | 11/01/2018 a les 19:26 0
 

El segon pis de la llibreria Laie de Barcelona, al carrer Pau Claris, té una cafeteria molt acollidora que et permet gaudir de la lectura mentre prens un cafè. En aquest espai tan adient per a aquells que estimen la lectura s’ha fet la roda de premsa del Tiana Negra 2018, el festival de novel·la negra en català que es celebrarà el proper divendres 19 i dissabte 20 de gener a la Sala Albéniz. L’ha presidit el director del festival, Sebastià Bennassar; l’alcaldessa de Tiana, Ester Pujol i la regidora de Cultura, Núria Blasco.

En la roda de premsa han presentat el programa d’aquesta sisena edició, centrat en tres efemèrides literàries que se celebraran aquest 2018: els centenaris del naixement de Manuel de Pedrolo i Maria Aurèlia Capmany i el 20è aniversari de la mort de Jaume Fuster. El director del festival, Sebastià Bennassar, explica que qualsevol d’aquestes efemèrides haurien servit per inaugurar el festival, però només es podia escollir una:

 

Al final s’ha decantat per Manuel de Pedrolo perquè segons Bennassar és un dels autors més coneguts de la literatura catalana, tot i que és “injustament conegut per un sol títol, quan en va fer 128”. Tot i així, la coincidència d’aquestes tres efemèrides ha fet que les activitats s’hagin hagut de concentrar més per encabir-ho tot:

 

En total, hi haurà prop d’una vintena d’activitats programades entre divendres 19 i dissabte 20 de gener. Presentacions de llibres, taules rodones, lectures de textos, signatures dels autors, conferències i converses seran el tronc central del festival. Entre les més destacades trobem el lliurament del cinquè Premi Memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana; la recuperació de la figura de Sherlock Holmes, en motiu de la publicació del primer volum en català de les obres canòniques d’Arthur Conan Doyle i la cloenda internacional del festival, amb l’escriptor portuguès Mário Zambujal, autor d’obres com Crònica dels bons trinxeraires, una història plantejada des de sis punts de vista que porta 55.000 exemplars venuts.

programa Tiana Negra

Pel festival passaran alguns dels autors més importants de l’actual gènere negre en català, com Biel Cussó, Rafael Vallbona, Marc Moreno, JR Armadàs, Xulio Ricardo Trigo, Ramona Soler, Montserrat Espallargas, Ramon Usall, Jordi Colonques, Joan Canela, Salvador Balcells, Margarida Aritzeta, Susana Hernández, Esperança Camps, Josep Lluís Martín Berbois, Llorenç Soldevila, David Gálvez i Elisenda Albertí.

Francesc Puigpelat, guanyador del premi memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana

A la roda de premsa també ha estat present el guanyador del premi memorial Agustí Vehí – Vila de Tiana, l’escriptor de Balaguer Francesc Puigpelat, per la seva obra “Magret i els anarquistes”. Ell mateix explica de què tracta:

 

Sebastià Bennassar ha explicat quins són els motius pels quals el jurat s’ha decantat per l’obra de Puigpelat. Primer, s’ajusta perfectament a les bases del concurs. Segon, és una obra que li hauria agradat al propi Agustí Vehí, gràcies a la barreja entre novel·la negra i història. Per últim, i no menys important, és “una delícia a l’hora de llegir-la”. Per gaudir d’aquesta lectura, però, nosaltres encara ens haurem d’esperar. “Magret i els anarquistes” es publicarà a finals d’estiu i es presentarà en públic en el decurs de la setmana del llibre en català. El guardó s’entregarà el proper divendres 19, com a cloenda de la primera jornada del Tiana Negra.

Marta López
Marta  López