Gent gran | Seguretat

Els Mossos activen el dispositiu Vetus

Oficines del BBVA a Tiana. / martalopez

L'objectiu és prevenir furts i robatoris a la gent gran, especialment quan van a treure els diners del caixer després de cobrar la paga extra de la pensió, a finals de novembre.

Marta  López | 22/11/2018 a les 17:20 0
 

Hi ha delictes que són cíclics i passen en una època de l’any determinada. Aquest és el cas dels furts comesos durant el període de cobrament de la paga extra de la pensió, que té lloc dues vegades a l’any: a finals de juny i a finals de novembre.

És per això que els Mossos d’Esquadra tenen preparat un dispositiu per afrontar aquests dos mesos clau. S’anomena dispositiu Vetus i s’activa per prevenir furts i robatoris a la gent gran, especialment quan van a treure els diners del caixer després de cobrar la paga extra. En Joan Vila, cap de l’oficina de relacions amb la comunitat de la comissaria de Premià de Mar, ho explica:

 

A la paga extra del novembre se li ha de sumar un plus, i és que el Nadal es troba a la volta de la cantonada, tal com explica l’Esther, agent de l’oficina de relacions amb la comunitat:

 

Pel que fa al modus operandi dels lladres, l’Esther destaca que no solen actuar amb violència, perquè els interessa quedar-se amb els diners i no arriscar-se a un delicte major:

 

La prevenció és molt important, sobretot amb temes relacionats amb la gent gran, perquè és un col·lectiu molt vulnerable. A més a més, tal com diu el Joan Vila, sovint els hi fa vergonya denunciar quan cauen víctimes d’un furt o estafa com aquesta:

 

És per això que insisteixen en la importància de denunciar, perquè sense això no poden actuar, apunta l’agent:

 

Durant la feina de prevenció que duen a terme amb el dispositiu Vetus, en Joan Vila recorda que és molt important comptar amb altres actors, a part dels agents, que ajudin a arribar a la gent gran:

 

La gent gran, doncs, és la protagonista del dispositiu Vetus, però també ho és del calendari solidari que elaboren els Mossos d’Esquadra i que comencen a vendre, a un preu de 5 euros, durant aquesta època de l’any. Tal com explica l’Esther, ja fa cinc anys que tots els beneficis van a parar a la Federació d’Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer:

 

Aquest any, però, incorporen una novetat, que explica en Joan:

 

El calendari solidari es pot aconseguir a tots els punts de venda, principalment estancs d’arreu de Catalunya, que apareixen en el llistat de la pàgina web del Mossos i també a les mateixes comissaries.

Marta López
Marta  López