Seguretat

Els Mossos alerten del creixement exponencial de les estafes via Internet

Font: kasperskydaily.com / martalopez

Dins dels 10 municipis que conformen l’Àrea Bàsica Policial de Premià de Mar, entre ells Tiana, aquest tipus d’estafes han crescut un 24% durant l’últim any.

Marta  López | 04/02/2019 a les 16:29 0
 

Una trucada, un correu electrònic o un individu que entra a una botiga per canviar un bitllet són alguns dels elements que, si no parem atenció, poden conduir cap a una estafa.

El caporal Joan Capdevila, de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la comissaria dels Mossos de Premià de Mar, alerta de l’increment exponencial d’aquest tipus de delicte al llarg dels últims anys, sobretot els que es produeixen a través d’Internet.

Capdevila diu que dins dels 10 municipis que conformen l’Àrea Bàsica Policial de Premià de Mar, entre ells Tiana, aquest tipus d’estafes han crescut un 24% durant l’últim any. Un creixement que ha sigut paral·lel a l’increment del consum d’Internet:

 

La majoria d’estafes d’avui en dia es fan mitjançant Internet, però no totes. Des de Mossos diferencien tres grups: les presencials, les que es fan via telefònica i les que es fan per Internet. Les presencials són les que menys es donen. El caporal explica dos mètodes diferents, el primer dirigit a botiguers:

 

El segon és el del fals bitllet de loteria premiat:

 

Les estafes via telefònica també han tingut un repunt a través d’empreses o falses empreses que venen productes més assequibles i ofereixen ofertes impossibles:

 

D’aquestes n’hi ha moltes, però la que més destaca és la de la trucada on es fan passar pel servei tècnic de Microsoft:

 

Les que més han crescut, tal com hem dit, són les que es produeixen via Internet, sobretot les que es produeixen a través de plataformes de compravenda d’objectes de segona mà:

 

Dins d’aquest tercera categoria entraria també l’anomenat “phishing”:

 

També existeix un altre tipus de phishing que, en comptes de duplicar pàgines web, duplica correus electrònics:

 

Una altra estafa via Internet són els falsos “bonos” amb descompte del Mercadona:

 

Per evitar ser víctima de totes les estafes aquí explicades, en Joan Capdevila dóna un seguit de consells preventius:

 

A Catalunya s’han posat un total de 29.488 denúncies relacionades amb estafes d’aquest tipus. Una xifra que, a nivell de tota Espanya, creix fins a les 110.000 denúncies.

Marta López
Marta  López