Seguretat

Els Mossos prevenen sobre el mal ús de les xarxes socials

Image by Webster2703 on Pixabay / martalopez

Algunes males accions poden esdevenir delicte, com el ciber assetjament i el sexting.

Marta  López | 27/02/2019 a les 14:05 0
 

El passat 5 de febrer va ser el Dia de la Internet Segura. Per als agents de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la comissaria dels Mossos de Premià de Mar és un tema que fa anys que l’estan treballant i que els preocupa molt. L’Eli, una d’aquestes agents, explica que fan una feina preventiva, sobretot a escoles i instituts, on fan xerrades per informar del perill que comporta un mal ús de les xarxes socials i d’Internet:

 

Aquesta feina de prevenció, però, no és responsabilitat única de la policia, sinó també de l’entorn dels menors, tal com explica el caporal Joan Capdevila:

 

Capdevila recorda que, abans de penjar o escriure qualsevol cosa a Internet, tinguem en compte que existeix l’anomenada reputació digital:

 

En les xerrades que imparteixen a escoles i instituts solen recomanar que, en cas de tenir un perfil a les xarxes socials, estigui en privat:

 

Una prevenció, però, que no és suficient si no es filtren les sol·licituds d’amistat i s’accepta a desconeguts:

 

Des de Mossos diferencien, principalment, tres tipus de delictes que poden tenir lloc en aquestes xarxes socials. El primer és el ciber assetjament:

 

En segon lloc, l’anomenat “grooming”, que es produeix quan un pedòfil intenta accedir a una víctima mitjançant les xarxes socials o videojocs online:

 

Aquests dos delictes van dirigits, majoritàriament, a menors. L’últim, en canvi, es pot aplicar també en adults. És l’anomenat “sexting”, intercanviar imatges o textos suggeridors que després es puguin difondre sense permís:

 

Alguns d’aquests delictes, especialment el primer, els fan menors d’edat. L’agent de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat explica com s’actua en el cas que el delinqüent sigui menor:

 

De manera més general, Capdevila recorda que, per assegurar una bona seguretat en tots els dispositius electrònics, s’han de mantenir actualitzats, per impedir que els virus accedeixin amb més facilitat i ens robin dades importants:

 

Per acabar, recorden que per prevenir que els infants i adolescents facin un mal ús d’Internet, s’activi el control parental dels dispositius i aplicacions que en tinguin.

Marta López
Marta  López