Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Els Tres Tombs triomfen un any més

Al voltant d’un centenar de cavalls s’han reunit a Tiana per realitzar la celebració dels Tres Tombs un any més. Ja és tota una tradició que els carrers de Tiana estiguin tallats durant tot un matí per deixar pas a cavalls i carruatges. Tiana s’atura i es reuneix als Tres Tombs per recordar una imatge del passat que no és gens habitual ara.

Els Tres Tombs han començat amb un esmorzar de cavallistes al restaurant Mas Blanc, on de 8 a 10 han carregat energies. Seguidament, la sortida s’ha realitzat a dos quarts de dotze des del Camí dalt d’Alella on la Joia de Montjuïc ha sigut la banda encarregada de portar el ritme de la festa.

El recorregut ha seguit per l’Avinguda Isaac Albéniz, Passeig de la Vilesa, Roderic Robert, Carrer Matas i Castellar. Des d’allà ha tornat a incorporar-se al Passeig de la Vilesa, Avinguda Isaac Albéniz, Bisbe Català, on ha girat cap al carrer Sant Cebrià, passant pel carrer del Centre, Antoni Clapés, La Pau i de nou Matas i Castellar.

Finalment, s’han dirigit al Casal on a la una s’ha realitzat la tradicional benedicció de les cavalleries i carruatges.

La Roser, ànima dels Tres Tombs, explicava a Ràdio Tiana que esperava que no plogués i així ha sigut. Durant la celebració ha fet un sol radiant que ha portat la temperatura a superar els 20º.

Origen dels Tres Tombs

Els Tres Tombs se celebren amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals i són un conjunt de celebracions que es fan arreu de Catalunya. La cerimònia principal dels Tres Tombs consisteix a donar voltes amb els cavalls, carruatges i altres animals per l’interior de la població.

Quan el cristianisme va aconseguir una major presència els tombs es feien al voltant de l’església de Sant Antoni o, si no, a la imatge del sant, des d’on es fa la benedicció dels animals. També és costum que els assistents portin als seus animals per beneir-los.

 

Polèmiques

Aquest 2019, per segon any consecutiu, Els Tres Tombs de Sant Andreu va comptar amb la presència d’animalistes que mostraven el seu rebuig cap a aquesta tradició.

Tot i que a Tiana no ha sorgit aquesta polèmica, aquest any trobem que la Irene Bosch ha denunciat a través de Twitter el llenguatge masclista del presentador de la cerimònia:

https://twitter.com/Irenebosch14/status/1104715078870450176

 

El presentador en qüestió hauria dit el següent davant del Casal: ‘Porta el carro funerari i ella fa cara de funerària, ja que no va maquillada’.