Política

Ester Pujol: “El 2018 va començar com un any dur i ha acabat de manera molt satisfactòria”

L'alcaldessa de Tiana, Ester Pujol, als estudis de La Local. / martalopez

Quan falten dos mesos perquè es produeixi un canvi de govern, Pujol fa un balanç d’aquesta última legislatura, mirant al passat, al present i al futur del consistori.

Marta  López | 04/03/2019 a les 15:05 0
 

Després de dues legislatures liderant l’Ajuntament de Tiana, l’actual alcaldessa, Ester Pujol, no es presentarà a les eleccions municipals del 26 de maig, tal com va anunciar fa uns mesos. Quan falten dos mesos perquè es produeixi un canvi de govern, Pujol fa un balanç d’aquesta última legislatura, mirant al passat, al present i al futur del consistori.

El present: xifres econòmiques molt positives i projectes assolits  

Ester Pujol destaca que, quan va entrar per primer cop al consistori, l’any 2011, la situació econòmica de l’Ajuntament era molt dolenta. Ara, vuit anys després, una de les fites que més destaca de la seva direcció és la bona salut financera.

L’alcaldessa explica que durant el mes de febrer han fet el balanç econòmic del 2018 i han tancat l’any amb un romanent de 5 milions d’euros i un superàvit de gairebé 2 milions. Un salt qualitatiu que permetrà invertir en projectes com l’ampliació de l’Institut de Tiana per incloure el batxillerat:

 

A més a més, han aconseguit reduir el deute a una xifra del 24%:

 

Així doncs, aquestes xifres permetran invertir en projectes pel poble de manera còmoda. Pujol recorda alguns dels projectes aconseguits en aquesta legislatura, alguns acabats i d’altres en construcció. Per exemple, la millora de la mobilitat amb la pacificació del centre, el carril bici o l’aparcament al centre:

 

També destaca l’aposta de l’equip de govern pels pisos de protecció oficial i el projecte dels Vessants II, que s’acabarà en la pròxima legislatura:

 

Afegeix les polítiques de tarifació social en funció de les rentes que s’han dut a terme:

 

Per últim, destaca la construcció del nou edifici del Cau, un projecte prioritari per aquesta legislatura:

 

Aquests són alguns dels projectes que han aconseguit tirar endavant, però hi ha un que li hagués agradat acabar, el de l’interior de Can Riera:

 

El passat: trencament del pacte de govern, 1-O i moció de censura

El PSC Tiana va guanyar les eleccions del 2015 amb 1.094 vots i 4 regidors. Per aconseguir una majoria que governés, van fer un pacte amb ERC, que havia aconseguit dos regidors. Per a Ester Pujol, eren les segones eleccions que guanyava:

 

Tot i aquest pacte inicial, la legislatura ha acabat amb el PSC governant en minoria. La discussió pel referèndum de l’1 d’octubre va provocar que es trenqués el pacte de govern amb Esquerra i que es plantegés una moció de censura que al final no es va poder dur a terme. Ester Pujol assegura que aquesta situació va suposar un abans i un després en el seu mandat:

 

Governar en minoria els va obligar a obrir el ventall de negociacions, i segons Pujol s’han emportat moltes sorpreses:

 

És per això que la seva relació amb l’oposició ha variat al llarg de la legislatura. L’alcaldessa assegura que les relacions amb alguns grups han sigut millors que amb d’altres:

 

L’1-O també va suposar un abans i un després en la consideració política i personal cap al seu grup polític per part de molts tianencs i tianenques:

 

Per a Pujol, el 2018 va començar “com un any dur” i ha acabat “d’una manera molt dolça i satisfactòria”. L’inici del 2018 va estar marcat per la moció de censura que PDeCat-DC, Junts per Tiana, CUP i Esquerra volien tirar endavant. Ester Pujol considera que va ser un gran fracàs de l’oposició:

 

Malgrat aquest període d’incertesa, Pujol diu que van poder tirar endavant projectes com els Vessants II i l’arribada de l’autobús exprés a Can Ruti:

 

També van poder aprovar els pressupostos governant en minoria, tot i que no es va aconseguir fins al juliol, estant mig any amb el pressupost del 2017 prorrogat:

 

L’actual alcaldessa explica que a finals del 2018 van iniciar converses amb alguns grups municipals per arribar a un acord pels pressupostos del 2019:

 

Uns pressupostos que, finalment, no podran tirar endavant en aquesta legislatura.

El futur: eleccions municipals i nou govern

La part final de la legislatura ha estat marcada per la política nacional. Un tema que estarà molt present en les eleccions municipals. Per a Pujol, ambdues haurien d’estar ben diferenciades:

 

Així i tot, creu que les generals influenciaran en el resultat de les locals:

 

Ara com ara, ja es coneixen els noms dels candidats i candidates a l’alcaldia dels sis grups que formen part del consistori. L’actual alcaldessa no veu un lideratge clar i creu que es votarà més en clau de partit que no pas de candidat:

 

El candidat que ocupi el seu despatx després de les eleccions del 26 de maig es trobarà, guardada en un calaix, una carta on la fins llavors alcaldessa donarà consells al seu successor o successora.

Marta López
Marta  López