Tiana Negra

Compte enrere per la inauguració de la 4a edició del Tiana Negra

Tècnics municipals, carregant rètols del Tiana Negra per portar a la Sala Albéniz, aquest matí / Alexia Guilera

Es farà avui a la Sala Albéniz de Tiana, a les 19h. Aquest matí es feien els últims preparatius

La  Local | 21/01/2016 a les 21:15 0
 

El poble ja és gairebé a punt per acollir la quarta edició del Tiana Negra, el festival de novel.la negra en català. Podeu consultar aquí el programa i altres novetats d’enguany.

S’inaugura d’aquí a poques hores, a les 19h a la Sala Albéniz, i tot és gairebé a punt. Aquest matí, els tècnics instal.len a l’escenari els rètols de les tres anteriors edicions -signats per molts dels participants-, preparen la taula de personalitats i convidats, la platea, proven so als micros, coordinen la il.luminació…

tiana preparatius

Ahir, fins i tot, es van podar les moreres del pati del Casal, per tal que tot estigui polit i endreçat.

IMG_5524

 

Una de les cares visibles d’aquest festival és, sense dubte, l’alcaldessa de Tiana, Ester Pujol. Durant dos dies serà també alcaldessa de la capital de la novel.la negra en català. Àlex Ramis l’hi ha fet la següent entrevista:

Entrevista a l'estudi de Ràdio Tiana.

Entrevista a l’estudi de Ràdio Tiana.

“Encara no hem mort d’èxit”. Així es refereix l’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, al festival de novel·la negra en català que se celebra aquesta setmana al poble. I, amb aquesta frase, resumeix una idea bàsica. Intenta explicar que, tot i que el Tiana Negra cada any rep més assistents, encara no ha perdut la seva essència, allò que el feia diferent. La familiaritat.

De fet, l’alcaldessa està convençuda que aquesta és una de les claus de l’èxit del festival. El que ha permès que ja estigui consolidat i el que ha provocat que la majoria de les editorials que només publiquen en català treguin les seves obres al gener per poder estar presents al Tiana Negra. L’altra clau de l’èxit, per Esther Pujol, és la generositat dels escriptors que hi participen i la bona rebuda que ha tingut a la comunitat literària.

 

Tot i així, l’alcaldessa té clar que no tots els elements del festival estan consolidats de la mateixa manera. Per exemple, reconeix que al Premi Agustí Vehí encara li queda un llarg camí per recórrer perquè es guanyi un nom dintre de la indústria de la novel·la negra.

 

Però en línies generals, Pujol assegura que ells estan “molt orgullosos” de l’evolució positiva que ha tingut el festival i destaca que aquest, més enllà de l’acte literari, s’ha convertit en una eina fonamental perquè la gent ubiqui a Tiana en el mapa cultural i geogràfic de Catalunya.

 

A més, creu que el Tiana Negra ha estat fins i tot influent en altres esdeveniments de les mateixes característiques, com el BCNegra, i, de fet, també afirma que aquest festival ha inspirat a altres zones de Catalunya a desenvolupar idees semblants.

 

És per tots aquests motius que l’alcaldessa valora que el Tiana Negra reporta més beneficis al poble que les despeses que comporta, ja que ells encara ho consideren un festival “low cost”. De fet, en aquesta edició, compta amb un pressupost màxim de 15.000 euros, al que se li afegeixen altres subvencions i col·laboracions. Un preu que, segons Pujol, és molt raonable per a un esdeveniment que els hi permet posicionar-se “a nivell de competitivitat territorial”.

 

A més, aquest festival ja té un gran valor per l’Esther Pujol a nivell personal. Ella va ser una de les impulsores del projecte, ha viscut tota la seva història i té clar amb quin element es quedaria de les tres edicions del festival: la figura de Josep Forment.

 

Quan parla del futur del festival, però, no es mulla del tot. Assegura que ella està decidida a que continuï però que això s’haurà d’anar veient a les reunions d’avaluació que sempre se celebren 3 mesos després del Tiana Negra i on es decideixen els possibles canvis i novetats. És allà on, a través d’un debat actiu, s’anirà perfilant si aquest esdeveniment es manté, si es modifica el format o si, finalment, se suprimeix.

Pel que fa a l’edició d’aquest any, Pujol té escollits els que, per ella, són els tres punts forts: l’homenatge a Ofèlia Dracs, les taules amb periodistes i policies i la presència d’un autor internacional, el francès François Thomazeau. Tot i així, afirma que, enguany, la gent està esperant amb moltes ganes el combat de boxa, que l’any passat va guanyar molta popularitat entre els assistents.

La  Local
 
 

Participa