Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Fer música amb instruments que no són musicals

Bufa&Sons ha protagonitzat el darrer concert del cicle D’Acords d’aquesta temporada. El grup format per Xavier Lozano, que toca tot tipus d’instruments de vent que s’ha fabricat ell mateix, en Guillem Aguilar, que fa de baix elèctric, steel drum i percussió, i en Marc Vila que fa de bateria quotidiòfona i kalimbes.

El seu espectacle es caracteritza per l’excentricitat dels instruments que toca Lozano, tot i ser objectes d’allò més habituals. A partir de la base que per ell tot són tubs, és capaç de convertir qualsevol cosa en un instrument. Un exemple és una cadira de plàstic normal o una escala d’alumini. Per aconseguir que sonin es limita a fer-li uns forats per poder canviar de notes.

El propi Xavier Lozano explica quin és l’objectiu de fer aquest tipus de música:

Comenta, però, que el tocar amb objectes és una disciplina que sempre ha existit i sempre s’ha fet ja que per sí mateixa és una disciplina del circ que es diu “l’excèntric musical” on els pallassos sortien i tocaven els esquellots o tocaven el xerrac musical i feien bromes.

Són molts els instruments amb objectes quotidians que s’han pogut veure durant el show, des de tanques del carrer fins a una gralla feta amb una ampolla de plàstic, passant per un maó o una crossa i tots enfocats a ser instruments de vent.

Però un dels instruments més estranys visualment és, precisament, el que no ha tocat en Xavi. L’instrument es fa amb la fusta de rentar, agafada dels Estats Units, i en Xavi Lozano ens explica com l’han fet i funciona:

Per últim afegeix que pretenen generar una sensació que si no veus el que estan tocant pots pensar que és un instrument normal:

El trio actua de forma conjunta des del 2008, quan van fer el seu primer concert. Des de llavors fan més o menys el mateix concert, tot i que han anat evolucionant i afegint algun instrument més, però en general han seguit la mateixa línia.

El show a més és molt entretingut perquè interactuen molt sovint amb el públic fent acudits i comentant els instruments que van tocant, acaben generant un ambient distès i divertit que funciona molt bé.

Aquest ha estat el darrer concert del cicle D’Acords que no tornarà fins l’octubre. Des de l’organització han fet una valoració molt positiva del funcionament tot i la pandèmia ja que han descobert l’espai del parc del Dr. Mascaró que s’ha omplert a cada espectacle programat. Afegeixen també que de cara al proper cicle intentaran combinar els concerts entre la Sala Albéniz i el Dr. Mascaró.

Tot i l’aturada fins l’octubre, han desvelat que el dia 19 de juny tenen una sorpresa preparada.