Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Gemma Peñalver, enginyera: “Sempre tendim les noies a cedir part de la nostra vida professional per la vida familiar”

La biblioteca Can Baratau va celebrar el passat 11 de febrer el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb una taula rodona formada per cinc tianenques que treballen en diferents camps científics i tecnològics. En aquesta sèrie de notícies coneixerem més sobre les participants a través d’entrevistes individualitzades.

 

La Gemma Peñalver és enginyera de camins, canals i ports i, actualment, treballa com a directora d’obres:

 

Ens explica que el que més li agrada de la seva feina és poder traslladar a la realitat allò que es projecta en un paper:

 

En concret, la seva feina consisteix a supervisar i garantir que el projecte s’executi de manera correcta:

 

Ja porta gairebé vint-i-cinc anys treballant en aquest sector. Sempre li havien agradat les matemàtiques i tenia clar que volia decantar-se per la branca científica-tecnològica, però no sabia exactament què estudiar. Al final, va acabar entrant a la seva segona opció, un fet que agraeix perquè ha acabat treballant en quelcom que gaudeix molt:

 

La Gemma explica que durant la taula rodona van reflexionar sobre com engrescar a les noies a estudiar una carrera científica-tecnològica, estudis que sovint es veuen difícils i complicats:

 

En el seu cas, quan va estudiar l’enginyeria, pràcticament el 90% dels estudiants eren homes:

 

Això fa que, un cop arribat al món laboral, aquesta desigualtat no passi desapercebuda. Tot i que la Gemma explica que no ha notat una gran discriminació, sí que reconeix haver d’actuar de certa forma “perquè no sigui dit”:

 

Peñalver assegura que on més ha notat aquesta desigualtat és amb la maternitat:

 

En el cas d’una feina que requereix tanta dedicació com la seva, sovint ha hagut de prioritzar el treball per sobre de la família i viceversa: