Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Gemma Rosés, sobre l’informe d’ACAR: “Hi ha moltes coses que s’han de millorar, però s’afirmaven coses que no eren certes”

El ple municipal del mes de novembre va començar de manera inusual. La regidora de Cicles de Vida, Gemma Rosés, va obrir la sessió amb una intervenció per desmentir l’informe que el president de l’Associació Catalana d’Afectats per les Residències (ACAR), Joan Hernández, havia llegit durant el torn de preguntes del públic del passat ple d’octubre.

En ell, es denunciava la “deficient” direcció i gestió de la residència, es posaven exemples concrets per demostrar que els usuaris no gaudien d’una atenció òptima i es destacaven les contractacions precàries del personal.

En canvi, Rosés va assegurar que no era cert, que “ara mateix la residència és un lloc segur” i que disposen “d’un personal competent i professional amb la formació necessària”:

 

Entre la intervenció del president d’ACAR i la resposta de l’equip de govern havia passat un mes. La regidora justifica que, abans, necessitaven contrastar les dades que es donaven a l’informe  per poder contestar de forma “objectiva”:

 

Així doncs, explica que van iniciar un procés de recerca d’informació per verificar si les acusacions eren certes o no, i van demanar a l’interventor de la residència que elaborés un informe “exhaustiu” que les desmentís o afirmés:

 

La regidora assegura que des del govern s’ha treballat des de fa mesos per donar resposta a les demandes que anava presentant ACAR i defensa la feina que ha fet la regidora Marta Guàrdia:

 

Junts per Catalunya Tiana va presentar durant el ple de novembre una moció d’urgència, aprovada amb els vots dels tres grups de l’oposició, que instava a l’alcaldessa a retirar la delegació especial que Guàrdia tenia des de finals del mes de març per coordinar la Residència. Rosés afirma que l’equip de govern està molt content amb la tasca que la regidora ha desenvolupat durant tot aquest temps:

 

Després de la sortida dels socialistes del govern, Gemma Rosés ha passat a ser la interlocutora amb ACAR, ja que abans ho era el regidor Albert Sales. La regidora explica com ha sigut la relació entre ells durant aquest mes:

 

La tercera tinent d’alcalde explica que la conversa amb la Carme Borrell, la infermera universitària jubilada i llicenciada en Dret encarregada d’elaborar l’informe d’ACAR, va marcar un abans i un després:

 

I després del ple, quin contacte s’ha tingut amb ACAR?

 

La regidora de Cicles de Vida recorda que durant el ple va proposar fer una trobada presencial amb ACAR i els familiars que representen, però des de l’associació diuen que aquests no volen perquè tenen por a represàlies:

 

El passat dijous 4 de novembre, però, l’equip de govern sí que es va reunir amb alguns familiars de residents per parlar tant de la situació amb ACAR com del sobreseïment de la denúncia per homicidi imprudent de residents que van ser víctimes de la Covid-19:

 

De fet, assegura que l’equip de govern “té la porta oberta” per a ells:

 

Pel que fa al sobreseïment, l’Ajuntament de Tiana va publicar el passat 28 d’octubre un comunicat on explicava que el Jutjat d’Instrucció número 4 de Mataró havia arxivat la causa oberta contra l’empresa concessionària arrel de la denúncia presentada per familiars de residents que van ser víctimes de la Covid-19.

A l’escrit, la Jutgessa considera que, tot i que l’actuació i la gestió va ser “dolenta” i “deficient”, no aplicant correctament la sectorització dels residents i no prestant l’assistència necessària, no es pot catalogar com a “negligència greu” perquè s’havia de tenir en compte el context sanitari i el col·lapse generalitzat que es va viure a escala estatal.

La interlocutòria destaca el “fracàs” en la contractació de personal per suplir les baixes dels treballadors infectats i el litigi obert entre l’Ajuntament i l’empresa gestora. També explica que es produeixen diverses queixes dels familiars assenyalant la no adopció de mesures de seguretat que no tenen acollida ni per part de la direcció ni pel consistori.

Des de Twitter, el portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, va manifestar que, “davant l’emergència per l’augment de contagis i l’evidència que no s’estava sectoritzant els residents”, l’Ajuntament “s’hauria d’haver implicat per millorar la gestió de crisi del centre, dotant-lo de direcció, personal i mitjans”.

L’Ajuntament destaca que la resolució “posa de relleu” la iniciativa i col·laboració per part de l’ens i les famílies “en l’esbrinament dels fets investigats” que van succeir abans del segrest de la concessió. Des del consistori defensen que aquesta mesura “ha contribuït a l’actual situació de control i dràstica reducció del nombre d’infectats de COVID”.

Per últim, la resolució judicial també recorda que la primera denúncia per deficiències en la gestió de la residència Sant Cebrià la va efectuar l’alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, el 17 d’abril “quan va ser coneixedora de la situació de risc dels residents i la incapacitat de l’entitat gestora per a garantir-ne una plena atenció”, segons expliquen des de l’Ajuntament.