Bàsquet

Josep Maria Oleart: “No ens pensàvem que podríem guanyar aquella lliga”

Foto de l'equip campió de lliga. Oleart és el primer de l'esquerra, a la renglera inferior. Font: PENYA / sergiquevedo

El que va ser jugador del mític equip homanetjat per la Penya aquest cap de setmana en el 50 aniversari de la consecució del títol repassa a La Rematada com va ser aquella temporada.

Sergi  Quevedo | 20/03/2017 a les 21:36 0
 

Aquest diumenge, el Joventut de Badalona ha fet un homenatge a tots els guanyadors de la primera lliga que va aconseguir el club badaloní, la Penya. Entre el exjugadors, un conegut d’aquesta casa: en Josep Maria Oleart. Ell era un dels components d’aquell equip que va ser mític, on hi destacaven Lluís Corés o Nino Buscató entre altres.

El títol de lliga va arribar després d’una victòria dels verd-i-negres davant del Barça per 55-77 en l’últim partit de la temporada, fent els seus deures i empatant amb el Madrid en la classificació (amb el ‘bàsquet average’ a favor). Per això, calia un altre factor: que perdés el Madrid. Els blancs havien de disputar encara el seu derbi contra l’Estudiantes, i van perdre. Va ser aquesta derrota la que donaria el títol als de Badalona. L’Estudiantes va vèncer 77-75, deixant el Madrid sense doblet, i va guanyar la copa d’Europa.

Tot plegat, ha coincidit en la data. Ho explica un dels herois d’aquella fita, Josep Maria Oleart, aleshores aler d’aquell mític Joventut:

 

El 19 de març de 1967, data en què es va jugar l’Estudiantes-Madrid, aquell grup d’amics catalans que feien gaudir els aficionats que s’acostaven cada diumenge al pavelló de la Plana, van decidir reunir-se en un bar per veure el partit i el desenllaç de la Lliga. Després de la derrota del Madrid, el descontrol va ser total en aquell bar. Oleart, però, reconeix que el va veure a casa seva:

 

“Nino” Buscató recorda que “No ens ho esperàvem. Vam arribar a pensar que arribarien a algun acord els dos equips, però l’Estudiantes va fer un partit molt seriós i va guanyar. Ens vam començar a abraçar i a saltar d’alegria. Era l’inici d’una cosa gran”. Fins i tot havien portat un àrbitre francès per xiular el partit. Josep Maria Oleart:

 

A dia d’avui, encara recorden la gran unió que es va crear en aquell grup: no s’esperaven guanyar aquell campionat.

 

Ara, 50 anys després, la Penya ha rebut l’homenatge per part del club i de les institucions. Avui en dia encara es veuen, expliquen els integrants d’aquell equip mític, “3 o 4 vegades l’any” per recordar aquell fet.

Sergi  Quevedo