Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Josep Maria Padrós: “Tiana no és una ciutat dormitori, és un nucli històric molt important”

Arqueòleg, historiador, estudiós, acadèmic. Tot això i més és en Josep Maria Padrós i Cuyàs, badaloní que ha dedicat bona part de la seva vida a l’estudi de la Baetulo romana i les viles que l’envoltaven, moltes d’elles en territori tianenc.

Ara, ha recollit les seves vivències arqueològiques i de protecció del Patrimoni Històric en un únic llibre, “Abans que la memòria se m’esborri”. El volum està disponible al catàleg tant de la biblioteca de Badalona com a Can Baratau.

Un dels fets que més crida l’atenció del seu escrit és que de les 55 viles que es considera que existien al voltant de la ciutat de Baetulo, només s’han excavat 3, dues d’elles tianenques. Es tracta de Can Sentromà, Ca l’Andreu i Ca l’Alemany. Actualment, només queda al descobert la de Sentromà:

 

Segons Padrós, aquesta és una assignatura pendent entre els propietaris del terreny, l’Ajuntament i el Museu de Badalona: posar-se d’acord per potenciar les visites a Can Sentromà i la memòria històrica del poble:

 

En Josep Maria Padrós ha tingut relació amb les dues excavacions tianenques. El primer contacte va ser amb la zona de Ca l’Andreu i els voltants de l’Alegria; unes excavacions amb les quals va guanyar els Jocs Florals de l’any 1961 gràcies a la publicació del llibre “Como nació Tiana hace 2000 años”:

 

Aquestes són les troballes que va fer durant la seva estada:

 

De 1954 a 1965 va dirigir les excavacions de Can Sentromà. Entre altres coses, això és el que va aconseguir descobrir:

 

Als anys 80 va deixar l’arqueologia de manera pràctica, però mai ha deixat d’interessar-se per ella de manera teòrica:

 

El llibre no només parla de la Baetulo romana i les seves viles. El recorregut històric arriba fins a l’època dels francs:

 

Els francs també van deixar tres llegats en aquest territori. Es tracta de l’actual Santuari de l’Alegria, aleshores Sant Cebrià; Sant Romà reconstruïda sobre la vila romana i en la vall avui coneguda com a Montalegre; i la capella de Sant Martí de Montgat:

 

Així doncs, Tiana té un conjunt històric molt important. El que falta, diu Padrós, és lligar-ho tot:

 

L’any 2006, Josep Maria Padrós va publicar un altre llibre dedicat a Tiana, anomenat “La Tiana desconeguda. Tresors de la Vall de Montalegre”.