Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La crisi del comerç local se situa al centre del debat econòmic

El debat electoral d’aquest dissabte a la Sala Albéniz ha reunit els alcaldables de les sis candidatures que es presenten a Tiana aquest 24 de maig. Tant els partits que repeteixen aquest any com els que s’estrenen com a candidats han volgut deixar clars els punts principals del seu programa al voltant de dos blocs temàtics.

Al primer bloc, sobre economia, urbanisme i medi ambient, el tema que ha predominat ha estat la situació del comerç local. Tots els partits han coincidit que el tancament de negocis al poble és una matèria on s’ha de posar un interès especial durant el futur mandat. Diego Parra, del PP, considera que s’ha de crear una via de comunicació amb els comerços per poder oferir la seva ajuda, però defensa que ells també han de posar de la seva part.

 

En aquest sentit, Ricard Fabra, el líder d’ERC, comparteix la seva opinió i afirma que, per solucionar el problema, abans s’han d’escoltar els suggeriments que els facin des dels comerços del poble.

 

Fabra ha assegurat que abans de tirar endavant mesures com la de la moneda local que presenta Junts per Tiana “s’hauria de consultar els comerciants”. Per la seva banda, Isaac Salvatierra, l’alcaldable de Junts per Tiana, considera que aquesta proposta pot ser clau per millorar la situació del comerç local i que és el govern municipal qui “s’hauria d’haver posat les piles” durant l’actual mandat plantejant solucions i “sense escudar-se en la situació econòmica”.

 

Tot i així, Esther Pujol, del PSC, defensa que abans de fer front al problema “s’han de distingir quines són les causes per les quals tanquen els comerços” i ha recordat que ells han estat treballant amb l’Associació de Comerciants i Serveis de Tiana, l’ACIST, fent una enquesta per poder analitzar la situació i solucionar-la.

 

Àlex Rosa, de la CUP, considera que les mesures que plantegen els altres partits respecte al comerç destil·len un cert “paternalisme” i que ells intentaran fomentar mesures com el cooperativisme entre els negocis del poble sense caure en una excessiva intervenció des de l’Ajuntament.

 

Malgrat tot, Olga Rué, de CiU, assegura que allò que pretenen amb l’estimulació i promoció del comerç no és protegir els comerciants sinó fer la vida al poble més còmoda pels veïns de Tiana.

 

Ocupació i espai públic, dues preocupacions generals

Els altres dos temes que han pres gran part del protagonisme en el primer bloc del debat electoral han estat l’ocupació i els projectes urbanístics.

CiU i Junts per Tiana han coincidit en la necessitat d’acabar amb el concepte de “ciutat dormitori” que es té del poble. Per això, plantegen mesures com la creació d’un espai de coworking on els empresaris autònoms puguin desenvolupar la seva tasca professional i, al mateix temps, desenvolupar sinèrgies. Consideren que aquesta ha de ser una prioritat el proper mandat.

Esther Pujol ha coincidit amb la voluntat de crear relacions entre empresaris, tot i que no ha concretat la manera de fer-ho, i assegura que, des del PSC, volen continuar amb els plans d’ocupació que ja han iniciat durant aquests quatre anys.

Quant a l’espai públic, la CUP ha qüestionat que s’hagi de “construir més” al poble i ha proposat que es faci inventari de les 180 propietats buides que hi ha a Tiana en mans de l’Ajuntament per veure a què es poden destinar.

Diego Parra, en aquest sentit, ha defensat que s’hauria de facilitar la vida als veïns del poble amb la reforma d’algunes zones de l’espai públic com les voreres. Ricard Fabra, per la seva banda,  ha assegurat que per prendre qualsevol mesura en temes com la pacificació del centre o els plans de mobilitat tenen la intenció d’escoltar les necessitats de tots els vilatants.