Tiana Negra

La novel·la negra com a símbol de rebel·lió

Rafael Vallbona. FOTO: Mireia Giné. / alexramis

L’escriptor i periodista Rafael Vallbona, que enguany ha publicat el llibre Dits enganxosos, assegura que el gènere negre sempre porta implícit un pensament “contrari a l’hegemonia del poder”

Àlex  Ramis | 22/01/2016 a les 18:36 0
 

Rafael Vallbona considera que, en l’actualitat, l’etiqueta de novel·la negra “s’ha eixamplat molt”. Per aquest escriptor, que participarà en la quarta edició del Tiana Negra, avui en dia es classifica dintre d’aquesta categoria a qualsevol llibre on “un home mata a un altre”. Però, segons ell, ha d’haver un fons molt més important. Un component de novel·la social, de novel·la crítica.

De fet, Vallbona considera que aquest element és precisament el que fa que la literatura negra sigui atractiva pel públic i el que ha provocat que, en els últims anys, aquest gènere estigui vivint un espècie de boom comercial.

 

Tot i així, assegura que aquesta propagació del gènere negre també ha implicat un efecte negatiu. L’augment de la producció, segons l’escriptor, comporta que hi hagi hagut una baixada notable en els estàndards de qualitat.

 

És per això que Vallbona està content de què se celebrin festivals com el Tiana Negra, on es promocionen els llibres que no estan dintre de la gran maquinària del mercat, que moltes vegades dona prioritat al castellà. Segons ell, el Tiana Negra permet que els escriptors es donin a conèixer davant d’un “públic que ja està interessat en el gènere”. A més, considera que és una gran encert que, en el mateix festival, es puguin comprar els llibres que es presenten.

 

En aquesta quarta edició del Tiana Negra, Rafael Vallbona presenta la seva novel·la Dits enganxosos. Un relat que està emmarcat dintre d’una sèrie de llibres que tenen com a protagonista al periodista Pere Palau. En concret, aquesta és la segona part, i és una precuela que transcorre vint anys abans de la primera novel·la, El tant per cent.

El llibre explica, doncs, l’origen del protagonista. És a dir, com va iniciar la seva carrera dintre del món del periodisme. Tot això, en el marc de una Barcelona post-olímpica, que començava a rebre les primeres bandes del crim organitzat. En aquest context, un incendi forestal posarà en marxa tota la història.

Actualment, a més, Vallbona es troba treballant en el tercer i últim llibre d’aquesta sèrie, on Palau i un mosso d’esquadra es veuran enredats en una trama de tràfic de persones.

Àlex  Ramis
 
 

Participa