Salut | Seguretat

La Policia Local comença a sancionar per incomplir les limitacions de mobilitat

Cotxe de la policia local / sergiquevedo

Paral·lelament a això, aquest divendres el Departament d’Interior ha fet públic un model de certificat autoresponsable per tal de facilitar a tothom l’acreditació que la mobilitat tant de vianants com de vehicles es fa per una de les causes autoritzades.

Marta  López | 21/03/2020 a les 16:23 0
 

Des d’aquest divendres, la Policia Local de Tiana ja comença a imposar les sancions corresponents a les persones que circulin pel carrer per causes no contemplades al Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma i s’estableix la limitació de la llibertat de circulació de persones. Tal com va anunciar la mateixa alcaldessa, Marta Martorell, s’ha hagut d’arribar a aquest punt perquè s’estan produint fets i comportaments prohibits en aquest estat d’alarma. Recordem quines són les excepcions:

Les sancions per l’incompliment o la resistència a l’autoritat podran ser de 100 fins a 600.000 euros. En primer lloc, qui tregui tanques o encintats que delimiten perímetres de seguretat hauran de pagar de 100 a 600 euros.

En segon lloc, les sancions per qui desobeeixi o presenti resistència als agents de l’autoritat aniran de 601 a 30.000 euros.

En tercer lloc, s’estableixen sancions de 3.001 a 60.000 euros a qui realitzi conductes o omissions que puguin produir un risc greu per a la salut de les persones i de 60.001 a 600.000 euros si el risc és molt greu.

En quart lloc, per l’incompliment greu de les ordres, prohibicions, instruccions o requeriments efectuats pels membres dels serveis d’intervenció i assistència s’imposarà una sanció de 1.501 a 30.000 euros i de 30.001 a 600.000 euros en cas de ser molt greu.

Per últim, es pot arribar a establir una plena de presó de tres mesos a un any o una multa de sis a divuit mesos a qui resisteixi greument l’autoritat.

Paral·lelament a això, aquest divendres el Departament d’Interior ha fet públic un model de certificat autoresponsable per tal de facilitar a tothom l’acreditació que la mobilitat tant de vianants com de vehicles es fa per una de les causes autoritzades i mencionades anteriorment. Aquest certificat entrarà en vigor el dilluns 23 de març a les 12 de la nit i el seu ús és recomanable, tot i que no és de compliment obligat.

El model es pot descarregar a la web de la Generalitat i del Departament d’Interior, tot i que els Mossos, les Policies Locals, els establiments comercials autoritzats a l’obertura i els centres de treball disposaran de còpies impreses. El certificat d’autoresponsabilitat és complementari al certificat de treball que l’empresa hagi facilitat per al desplaçament al centre de treball.

S’haurà de fer un certificat nou cada vegada que es realitzi un desplaçament. Si en una mateixa sortida es fan diverses activitats, s’haurà d’especificar, indicant la destinació més allunyada. No caldrà utilitzar-lo per sortir breument al carrer a llençar les escombraries, passejar el gos o fer una compra breu al costat de casa. Un ús fraudulent d’aquest certificat pot comportar sancions.

Marta López
Marta  López