Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La Setmana Santa tianenca s’adapta als nous temps

La Setmana Santa forma part de les històriques ‘festes de guardar’, que mantenen el seu lloc al calendari malgrat el pas dels temps. Per als catòlics, és una setmana de reflexió i assisteixen a tots els actes que es fan. A Tiana al llarg dels anys s’ha fet sempre la mateixa programació, tot i que ja no es realitza la processó pels carrers del poble, que havia arribat a treure fins a tres passos. Ho explica l’historiador Josep Maria Tòffoli.

 

 

El Mossèn Joan Ballús afegeix que durant el règim franquista es reforçaven les processons fora de l’església i repassa també el recorregut de la processó tianenca. Els tres passos eren la Mare de Déu dels Dolors, el Natzaret i el Sant Crist.

 

 

Actualment les imatges dels tres passos es troben a l’interior de la parròquia de Sant Cebrià i ja no surten. Mossèn Ballús explica que el Sant Crist era aixecat per uns quants homes a causa del seu pes, i que es tractava d’un moment especial per als escollits.

 

A 2016 la processó pels carrers ja no existeix però es segueix celebrant la Setmana Santa. Després del diumenge de Rams, Mossèn Ballús detalla què es fa els propers dies.

 

 

Sens dubte la jornada més esperada i singular de Tiana és el dilluns de Pasqua, on l’acte central és l’Aplec de l’Alegria. Una cita que també té una referència històrica

 

Mossèn Joan Ballús, en un moment de l'entrevista.
Mossèn Joan Ballús, en un moment de l’entrevista. Foto: Laura Fernàndez

 

 

Els dies festius fan que molts aprofitin per marxar de vacances i l’assistència no és la mateixa que a mitjanas de segle XX, quan Tiana rebia a moltes persones no residents al poble durant la Setmana Santa.