Cultura | Festa Major

La tradició de la Festa Major de Sant Cebrià

Matinades del 2015. / sergiquevedo

Entrevistem l'Eduard Casals, un dels noms propis de la Festa Major de Tiana, que enguany ha composat la cançó del Ball de Nans que s'estrenarà durant el Toc d'Inici. Juntament amb els Grallers de l’Alcalde han despertat durant més de trenta anys al poble durant les Matinades i han fet ballar els gegants al so de les seves gralles.

Marta  López | 14/09/2022 a les 15:57 0
 

Aquest dijous 15 de setembre es donarà el tret de sortida a la Festa Major de Sant Cebrià. Una de les singularitats de l’edició del 2022 és l’aposta per incloure més presència de l’imaginari popular, amb l’estrena del Toc d’inici i el bateig del Capgròs de l’Any, que acompanyaran aquest mateix dijous al tradicional pregó. Recordem que la pregonera serà Teresa París, la fins ara directora de l’escola bressol municipal El més petit de tots.

El Toc d’Inici serà l’acte d’obertura de la Festa Major on els diferents personatges de la imatgeria popular i entitats sortiran en cercavila i, un cop a la plaça, faran una mostra del que es podrà veure per Festa Major.

El Toc d’Inici, doncs, embolcallarà el pregó i donarà un tret de solemnitat i festivitat a l’arrencada de la Festa Major. Per a fer-lo possible, des de l’Ajuntament expliquen que s’ha fet un treball amb les colles de geganters i diables i amb experts en cultura tradicional i popular com Jan Grau, can Boter i Eduard Casals.

L’Eduard Casals és un dels noms propis de la Festa Major de Tiana. Juntament amb els Grallers de l’Alcalde han despertat durant més de trenta anys al poble durant les Matinades i han fet ballar els gegants al so de les seves gralles.

És l’autor de la música del Ball de Gegants i de tres temes que acompanyen al Cavaller i la Novícia durant les cercaviles. Enguany, sumarà una nova creació al repertori de les figures tianenques amb l’estrena del Ball de Nans, que es podrà escoltar per primera vegada durant el Toc d’Inici:

 

A més, ha recuperat i adaptat per a l’ocasió la música del Ball de Punts de Tiana i l’havanera de l’Emíliu d’Eliseo Parra composta pels espectacles històrics de can Boter:

 

Per a ell, és tot un honor haver pogut contribuir, un cop més, a l’imaginari popular tianenc:

 

Les figures ballaran per primera vegada en el Toc d’Inici i ho faran per última vegada en el Toc de Festa que tindrà lloc el diumenge a les onze del matí. Es farà una cercavila amb els gegants de Tiana i el Capgròs de l’Any que sortirà de Can Riera, passarà pel centre i acabarà a la plaça de la Vila, on tindrà lloc el Ball de gegants i capgrossos, la Mostra de Puntaires i la Ballada de Sardanes amb la Cobla Maricel.

Abans, però, a dos quarts de nou del matí, els Grallers de l’Alcalde despertaran al poble amb les Matinades, una tradició que, a Tiana, té més de trenta anys de vida:

 

Tres dècades que han donat per a moltes anècdotes:

 

Casals diu que li agradaria recuperar l’esperit inicial de les Matinades, aquell que aconseguia mobilitzar el poble, que començava a les set del matí i acabava a dos quarts de dues i que comptava amb desenes de parades:

 

També demana “més tranquil·litat” a alguns joves que hi participen:

 

La sortida de les Matinades es farà des de la Catequística i farà un recorregut sorpresa que es coneixerà aquell mateix dia.

Marta López
Marta  López