Viure a Tiana

Les vaques de Ca l’Andreu diuen adéu a Tiana

Les vedelles pugen al camió que les porta a l'Albera / martamestre

Aquest dijous un camió, vingut des de l'Empordà, les ha vingut a buscar. Després de tots els maldecaps que han comportat al seu propietari, als pagesos i a la policia, tornen a casa seva

Marta  Mestre | 22/05/2014 a les 16:56 0
 

Aquest dijous ha estat l’últim dia que les vedelles de Ca l’Andreu han dormit al poble. Són, probablement, les vaques més conegudes de Tiana. Uns animals que, fins i tot, han fet aparèixer el municipi als mitjans de comunicació d’arreu del país. Van arribar al febrer del 2013 i, de seguida, tot va començar amb el Toro. Aquest encapçalava un ramat de 5 vaques. Es va començar a escapar per la muntanya i per pobles del voltant, arribant a Montorès del Vallès i a Montmeló.

DSC05176

 

Ara, després que el Toro hagi hagut de tornar a l’Albera i una de les vedelles hagi mort en una d’aquestes aventures, les quatre que queden marxen definitivament. Un camió, vingut des de l’Empordà, les ha vingut a buscar a Ca l’Andreu. Francesc Giró s’hi ha acomiadat, assegurant que l’endemà les trobaria molt a faltar.

DSC06727

 

Entre el Toro i les vedelles s’han arribat a escapar una desena de vegades. Això ha mobilitzat, en diverses ocasions, la policia local, pagesos de la zona i el propi Giró. De fet, el propietari de Ca l’Andreu, ha hagut de pagar diverses multes. Alguns cultius propers han patit destrosses. Giró creu que hagués calgut més temps per educar les vaques al tancat elèctric.

DSC05158

 

Tot i això, el transportista de bestiar que les ha vingut a buscar, Lluís Boixeda, creu que aquesta finca i Tiana són un bon lloc per aquest tipus d’animals.

 

DSC06719

Aquestes quatre vedelles marxen cap a l’Albera en camió. Per pujar-les al vehicle han calgut quilos de pinso i un embut metàl·lic que les ha guiat fins al seu interior. Aquesta nit ja estaran a una finca molt propera a França de més de 2000 hectàrees. Un terreny dues vegades superior a Tiana.

 

Mentrestant, Francesc Giró explica que es recuperarà anímicament i econòmicament. Després hi vol tornar, també amb la mateixa raça. Segurament passat l’estiu.

 

Aquestes vaques de l’Albera van venir a Tiana per prevenir incendis, per mantenir els prats de la zona i, també, per ajudar a recuperar aquesta raça.

 

Consulta totes les notícies sobre les vedelles de Ca l’Andreu

-Les vedelles s’escapen

-Les vedelles es tornen a escapar

-Les vaques tornen a Ca l’Andreu

-La vedella líder apareix morta

 

Marta  Mestre
 
 

Participa