Agricultura | Km. 0 | Medi Ambient | Viure a Tiana

Les vaques tornen a Ca l’Andreu, menys una

Les vaques dins la finca de Ca l'Andreu / martamestre

El propietari de Ca l'Andreu, Francesc Giró, ara busca la cinquena vaca, la més gran de totes. Ara es planteja tornar-les a Espolla, el seu lloc d'origen, per estalviar-se més maldecaps

Marta  Mestre | 17/02/2014 a les 22:32 0
 

Quatre de les cinc vedelles de Ca l’Andreu ja tornen a ser a la finca. Aquest diumenge a la tarda les han trobat per sobre el poliesportiu de Tiana. Ara, el seu responsable, Francesc Giró, encara busca la cinquena vaca: “És estrany perquè la que falta és la cap del grup, és la vaca dominant. Esperarem dos o tres dies abans de denunciar-ho. Les altres estaven molt atemorides i nervioses”. S’han tornat a escapar fa pocs dies.

 

Cada vegada que aquestes vaques de l’Albera marxen de la finca de Ca l’Andreu passen per terrenys d’altres pagesos de la zona. Això ha comportat problemes a diversos cultius. “Estic pagant les sancions perquè tenen raó, les vaques no hi haurien d’arribar i ara és una conseqüència”, ha explicat Giró.

Aquest grup de vedelles també són un maldecap per Francesc Giró: “M’estic plantejant tornar-les i canviar-les per una raça més tranquil·la com la Bruna del Pirineu. La situació és insostenible econòmicament i anímicament”.

 

El passat divendres a les 12h la Policia Local va avisar el propietari que les vaques s’havien tornat a escapar. Les vaques de l’Albera van arribar a aquesta finca de Tiana l’hivern passat per netejar el bosc, prevenir incendis i perpetuar aquesta espècie protegida. Pertanyen a l’Associació de la vaca de l’Albera, de la localitat alt empordanesa d’Espolla.

 

La història del toro i les vaques de Tiana

L’última vegada que es van escapar va ser a finals de novembre de l’any passat, quan van aprofitar que s’estava fent un tancat pels senglars i el pastor elèctric estava desconnectat. Aquesta història, però, porta cua. De fet, és la història del toro i les vaques. Poc després d’arribar a Ca l’Andreu el toro ja va fugir durant 8 mesos, apropant-se a Montmeló i Montornès. El passat mes d’octubre, quan el van poder capturar, el van tornar a l’Empordà.

El tancat elèctric de Ca l'Andreu

El tancat elèctric de Ca l’Andreu

 

Consulta el rastre de les vedelles damunt el mapa: fes clic aquí

 

Marta  Mestre
 
 

Participa