Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“Maresme dibuixat”: l’urban sketching de la Montse Sanchiz plasmat en un llibre

El dibuix de Can Manent, antiga biblioteca i un dels edificis més antics dels que es conserven al nucli urbà de Premià de Mar, dóna la benvinguda al llibre “Maresme dibuixat” de la premianenca i urban sketcher Montse Sanchiz. Aquest volum, publicat per dates de Sant Jordi, és el resultat de quatre anys de recorregut per indrets del tram sud del Maresme, de Montgat a Mataró:

 

13 poblacions que ha visitat i caminat de dalt a baix per trobar els racons que més li cridaven l’atenció:

 

Ara, està tornant a visitar aquestes 13 poblacions per presentar el llibre. Tiana serà la propera parada. Divendres 8 de novembre, a les set de la tarda, Can Baratau acollirà la presentació:

 

En total són 42 dibuixos, entre els quals es troben 3 dedicats a Tiana. Cada un d’ells va acompanyat d’una breu descripció del lloc i el moment en el qual va ser dibuixat.

“El centre urbà de Tiana, presidit per la silueta de l’Església Parroquial de Sant Cebrià, es veu com una tira d’edificis que sembla flotar sobre les onades verdes de la vegetació de les muntanyes” Dibuix fet des del carrer de Cals Frares.

“El centre neuràlgic dels pobles del Maresme és, habitualment, la plaça de la Vila, on normalment hi ha l’Ajuntament. Vaig fer aquest dibuix un calorós diumenge de finals de juny. Tot i que era a primera hora del matí, feia molta calor i el sol ja picava. Vaig seure protegint-me del sol sota el balcó de l’Ajuntament i així vaig poder dibuixar còmodament l’acolorida plaça de la Vila, amb el magnífic edifici de Can Cardús en primer pla”

“Tiana és un paradís pels amants de l’arquitectura, ple d’oportunitats per dibuixar cases boniques de diferents estils. Estava caminant pel poble un calorós dia de mitjans d’agost buscant un lloc a l’ombra amb algun motiu per dibuixar que em cridés l’atenció i, de casualitat, vaig anar a parar al carrer del Doctor Mascaró. Em vaig instal·lar davant d’aquesta escena. A la meva esquerra, un edifici alt em donava l’ombra necessària per protegir-me del sol. Em va agradar que els arbres fessin de separació visual entre la masia de construcció tradicional de la dreta i la torratxa de Can Fatxó a l’esquerra. Des d’on jo vaig dibuixar l’escena, només es veia la part superior de la casa Modernista perquè està situada al carrer de Sant Josep, just a sota d’on jo era, i que té un fort pendent, però vaig trobar molt interessant la combinació d’estils arquitectònics.”

Segons Sanchiz, com a urban sketcher prefereix els llocs tranquils i pocs concorreguts, lluny del soroll i de les aglomeracions. L’espai ideal per a ella combina la natura i l’arquitectura, una barreja que pot trobar en totes les poblacions del Maresme. Seguint aquesta premissa, el llibre està dividit en tres temàtiques, Mar i Muntanya, Masies i conreus i Pobles i ciutats:

 

La Montse explica en què consisteix el moviment artístic de l’urban sketching:

 

Cada dibuix li porta una mitjana de dues hores:

 

La seva principal activitat professional ha estat la maquetació editorial compaginada amb la il·lustració. Una feina que l’ha ajudat a l’hora d’elaborar el llibre:

 

La seva intenció és publicar un segon volum amb les poblacions del Maresme Nord, des de Mataró fins a Tordera:

 

I després? La Montse no descarta començar a fer quaderns de viatges:

 

A les seves tintes i aquarel·les, doncs, encara els hi queden anys de feina.