Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Tiana: 8.000 censats, 7.000 que hi viuen

Tiana té un cens de 8.151 habitants, però no tots viuen durant tot l’any al poble. Una família pot tenir una casa a l’Empordà i passar cada any tot l’agost a fora. O un jove pot fer la carrera a la Universitat de Vic i només venir al poble a l’estiu i els caps de setmana. D’això se’n diu població estacional. L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ha fet públiques les dades del 2012, que constaten que a Tiana només hi viuen alhora, com a molt, 7.000 persones, tenint en compte les entrades i sortides de població per motius laborals, d’estudis, de residència i turístics. A diferència dels municipis turístics –que guanyen habitants a l’estiu–, a Tiana, la població estacional es manté en negatiu tot l’any. L’estudi trenca amb el mite de la Tiana d’estiuejants del segle passat, que per vacances s’omplia de famílies benestants de Barcelona. Ara hi ha entrades i sortides tot l’any. I bona part de les segones residències d’aleshores ja s’han convertit en primeres residències.

A Tiana encara hi ha segones residències, però l’increment temporal d’aquests veïns no compensa la sortida de la població que es perd pels tianencs que també marxen de vacances a segones residències o que treballen o estudien una part de l’any a fora. Això fa que, en relació al cens, de gener a març Tiana perdi 1.023 habitants; d’abril a juny, en perdi 1.096; de juliol a setembre, 917, i d’octubre a desembre, en perdi 956.

Hi ha 8.151 tianencs censats però mai hi viuen tots alhora. En total, hi viuen a Tiana 7.155 habitants de mitjana, 996 menys que el cens real, segons les estimacions de l’Idescat del 2012. Al municipi hi ha un 88% de població estacional sobre el total de població resident.

[destacat_dreta]Barcelona té 200.000 persones més a l’hivern que a l’estiu i Santa Susanna, al Maresme, quadriplica la població a l’estiu[/destacat_dreta]

La població estacional permet veure la diferència d’habitants segons el mes de l’any. L’Idescat dóna la xifra per trimestres. Com es veu a les dades de Tiana, a la primera meitat de l’any és quan es perden més habitants, suposadament per tianencs que estudien o treballen fora del poble. A l’estiu, en canvi, sembla que l’arribada d’estiuejants redueix una mica la xifra, per bé que continua sent negativa. No en va, molts tianencs amb primera residència al poble, aprofiten l’estiu per marxar de vacances o instal·lar-se a una segona residència fora.

 

Què passa a la resta del país

La veïna Badalona, l’Hospitalet de Llobregat o Terrassa també tenen una població estacional negativa tot l’any. No passa així a les poblacions de la costa del Maresme amb un fort impacte del turisme, que poden arribar a duplicar la seva població a l’estiu. El rècord el té Santa Susanna. A l’estiu hi viuen quatre vegades més de persones que a l’hivern. A més dels 3.338 habitants ordinaris, el poble va acollir una mitjana diària d’11.266 persones, principalment turistes i propietaris de segones residències. El rànquing de pobles que multipliquen la seva població a l’estiu el completen Pals (Baix Empordà), Salou (Tarragonès), Tossa de Mar (Selva), Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà) i Creixell (Tarragonès). Barcelona és el municipi amb més població estacional. La capital catalana té 200.000 persones més a l’hivern que a l’estiu [estimacions de població estacional municipi per municipi].

Com es calcula la xifra

Les estimacions de població estacional calculen les càrregues de població que suporta cada municipi i mesuren el nombre de persones que hi ha en un municipi en mitjana anual i en mitjana trimestral. En el càlcul s’hi inclouen les persones que tenen algun tipus de vinculació o relació amb el municipi, ja sigui perquè hi viuen, hi treballen, hi estudien o perquè, sense ser la residència habitual, hi passen algun període de temps (vacances, estiueig, caps de setmana, etc.), tant en residències pròpies com en cases de familiars o amics o establiments turístics (hotels, càmpings, apartaments, etc.).