Ajuntament | Urbanisme

Sí del ple a la reurbanització del centre gràcies al vot de qualitat de l’alcaldessa

Ester Pujol, en un moment del ple d'aquest mes de març / sergiquevedo

Així s'ha desfet l'empat que s'havia produït. I és que 6 regidors hi han votat a favor (ERC i PSC), 6 més en contra (PDCat, Junts i CUP) i el del PP s'ha abstingut.

Alèxia  Guilera | 07/03/2017 a les 21:57 0
 

El ple d’aquest dimarts ha aprovat, definitivament, però pels pèls, l’arranjament de tres dels carrers del centre, carrers Lola Anglada, Centre i Sant Cebrià. La proposta s’ha aprovat gràcies al vot de qualitat de l’alcaldessa, Ester Pujol, que ha desfet l’empat que s’havia produït. I és que 6 regidors hi han votat a favor (ERC i PSC), 6 més en contra (PDCat, Junts i CUP) i el del PP s’ha abstingut.

Les explicacions dels vots s’han centrat, sobretot, en un tema polèmic: el manteniment, o no, de places d’aparcament a centre. I és que la reurbanització d’aquests 3 carrers és l’avantsala per començar a fer un centre de Tiana amb més espai pels vianants i menys pels vehicles: un tema polèmic, sens dubte.

Al ple s’han donat a conèixer les 14 al·legacions presentades a aquest projecte, 13 de les quals han estat rebutjades pels equips tècnics municipals. 7 de les al·legacions les va presentar Jaume Parodi, propietari del restaurant l’Avi Mingo, i les altres 7 el grup municipal de Junts per Tiana.

La portaveu del PDCat, Olga Rué, ha dit que aquest projecte havia de fer-se com un tot i no per trossos, com s’està fent. Escoltem-la:

 

Rué ha demanat un estudi específic i consensuat de l’impacte de les obres. Si no, ha dit, la reurbanització serà molt negativa pel comerç de Tiana. També ha qüestionat la nova pavimentació, el canvi d’enllumenat públic i les flors i plantes que es preveu posar a la zona del projecte. El PDCat segueix pensant que hi ha altres prioritats al poble i que no cal córrer:

 

Àlex Rosa, portaveu de la CUP, ha lamentat al ple que encara no hi hagi cultura ciutadana per fer al.legacions i per participar, col.lectivament, en els debats del dia a dia del poble:

 

Isaac Salvatierra, portaveu de Junts, ha criticat la manera com s’ha difós aquest projecte, sense diàleg amb l’oposició, ha dit. També ha explicat la part tècnica del no a la reurbanització. Aquests són alguns dels arguments:

 

Junts també ha criticat com s’ha adjudicat el projecte, partit en dos projectes de menys de 18.000 euros, que permet adjudicar, han assenyalat, més acceleradament l’obra, fet que fa malpensar a Junts. El grup municipal també creu que cal generar nous espais per pensar el poble, més participatius. Salvatierra ha tornat a demanar que l’equip de govern digui públicament si l’Ajuntament retira o no les places d’aparcament del centre del poble.

Espais per aparcar al carrer Lola Anglada, un dels tres carrers que remodelaran el 2017

Espais per aparcar al carrer Lola Anglada, un dels tres carrers que remodelaran el 2017

Diego Parra, portaveu del PP, conscient que el seu vot decantava cap a una banda o altra el projecte de reurbanització, s’ha estès en la seva argumentació. Ha recordat que els carrers de Tiana s’han deixat de banda massa temps, ha dit, en detriment d’altres necessitats al poble. El regidor popular creu que la intervenció als tres carrers esmentats “és necessària” i, òbviament, s’ha referit al polèmic tema dels aparcaments al centre.

Parra ha dit que el que es debatia al ple és si es fan les obres o no, no si es faran places d’aparcament als 3 carrers que s’arranjaran. El PP ha argumentat així la seva abstenció al ple:

 

El PP, finalment, ha demanat que millori la situació actual: pels ciutadans i pels comerciants, ha subratllat Diego Parra.

Els arguments d’Urbanisme

La regidora d’Urbanisme, Núria Garcia, ha recordat que del 20 de desembre, quan es va aprovar la reurbanització, fins ara, cap grup dels contraris al projecte se li ha acostat per renegociar, ha dit. Ha remarcat que el projecte no és una proposta de mobilitat sinó de reurbanitzar 3 carrers del centre, “i res més”:

 

Núria Garcia ha dit que el criteri estètic no haurien d’haver tingut espai a les al·legacions presentades, que, d’altra banda, ha dit, no tenen un rerefons urbanístic o arquitectònic. Tampoc van a favor dels ciutadans, ha dit.

Salvatierra ha replicat a Garcia que el rerefons del projecte “sí que està lligat al Retrobem-nos” i, per tant, ha dit, “no té sentit desvincular una cosa de l’altra”, per això ha acusat l’equip de govern de tirar la pilota endavant per guanyar temps.

Olga Rué, per la seva banda, ha dit que la separació entre les obres, per una banda, i el pla de mobilitat, per una altra, els reafirma en el seu no a aquesta reurbanització del centre.

L’alcaldessa ha agraït a l’oposició, amb ironia, que els doni tantes lliçons malgrat que no governin. Ha dit també que, ells, allò que prometen, ho fan, i que aquest projecte són les pedres, no la mobilitat:

 

Així doncs, el projecte de reurbanització del centre de Tiana tira endavant gràcies al vot de qualitat de l’alcaldessa, ja que els vots en contra i els vots a favor, han estat els mateixos: 6 i 6, més una abstenció, la del PP.

Alèxia  Guilera