Medi Ambient

Tiana segueix liderant el percentatge de recollida selectiva a l’AMB

Cubells del porta a porta. / martalopez

Segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya corresponents a l’any 2017, Tiana encapçala la llista amb un 79,66%.

Marta  López | 31/08/2018 a les 14:20 0
 

Segons les dades de recollida selectiva de l’Agència de Residus de Catalunya corresponents a l’any 2017, Tiana encapçala la llista de poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un 79,66%. La segueixen els municipis de Torrelles de Llobregat, amb un 61,58%; i Castellbisbal, amb un 60,95%.

Aquestes dades estan molt per sobre de la mitjana catalana, que durant els últims anys s’ha estancat al voltant del 40%. De fet, des de l’Agència de Residus es va posar en marxa un programa que té com a objectiu arribar a un 60% de mitja a tot Catalunya l’any 2020. Això vol dir que, a falta de dos anys, aquesta mitjana hauria d’incrementar un 20%.

Una xifra que a hores d’ara sembla difícil d’aconseguir, però que Tiana porta anys superant-la. Tot i així, el regidor de Medi Ambient, Xavier Doñate, diu que per a ell aquestes dades són agredolces. Per una banda, a nivell de tota Catalunya són unes xifres molt bones, però a nivell local, aquesta xifra ha baixat respecte a anys anteriors, quan es rondava al 80% de recollida selectiva, arribant al 86,36% l’any 2014:

 

Una de les eines que ha ajudat a col·locar el municipi en llocs tant elevats és el sistema porta a porta, que a Tiana porta 18 anys funcionant. Un sistema complementat amb els habituals contenidors de reciclatge grocs, verds i blaus, contenidors per a bolquers o serveis com la recollida de mobles prèvia trucada i la deixalleria, tant fixa com mòbil.

Reciclar més, pagar menys

L’objectiu, doncs, és fer que aquesta xifra es mantingui o fins i tot s’incrementi. Amb això no només es beneficia el medi ambient, assegura el regidor, sinó també la pròpia ciutadania. Com? Mitjançant un descompte en les taxes de recollida i tractament de residus.

La taxa de recollida de residus, de la qual se’n fa càrrec l’Ajuntament, es pot reduir de dues maneres, explica Xavier Doñate. La primera, tenint un compostador a casa. L’altre, visitant assíduament la deixalleria:

 

Pel que fa a la taxa de tractament de residus, l’Àrea Metropolitana de Barcelona l’inclou dins del rebut d’aigua. En aquest cas, com més alta sigui la xifra de recollida selectiva, menys s’haurà de pagar:

 

De cara al futur, el regidor de Medi Ambient explica que s’està treballant per implementar l’anomenat pagament per generació:

 

Una altra mesura que espera incentivar als tianencs i tianenques a l’hora de separar els residus.

Marta López
Marta  López