Seguretat

Tiana, un dels focus de la macrooperació policial per la presumpta contractació irregular de sistemes de control de trànsit

Els agents de la UDEF, abandonant l'edifici de l'Ajuntament de Tiana amb les càmeres de televisió gravant. / martalopez

Presumptament, els consistoris contractaven de manera irregular aquest tipus de serveis, on els caps de la policia local feien d’intermediaris entre l'empresa Aplicaciones Gespol i l’Ajuntament, cobrant comissions per fer-ho.

Marta  López | 03/07/2018 a les 14:38 0
 

Tiana és un dels tres municipis catalans, juntament amb Mollet del Vallès i Lleida, que avui han sigut investigats per la Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional en una macrooperació policial a nivell nacional en la que s’han practicat 49 entrades i registres a diferents Ajuntaments, despatxos i societats.

Aquests municipis catalans, juntament amb poblacions d’altres comunitats autònomes com Alcobendas, Osca, Oviedo, Palència o Terol; tenen com a fil conductor l’empresa Aplicaciones Gespol, filial de SACYR, la qual hauria obtingut l’adjudicació irregular de diversos contractes administratius vinculats a la gestió policial en l’àmbit local.

Concretament, se’ls acusa presumptament d’una trama de corrupció en la contractació de sistemes de control de trànsit, és a dir, semàfors o radars. Presumptament, els consistoris contractaven de manera irregular aquest tipus de serveis, on els caps de la policia local feien d’intermediaris entre Gespol i l’Ajuntament, cobrant comissions per fer-ho.

A Tiana, el centre de la investigació ha sigut el cap de la policia local. Cap a les 6 del matí, un equip de policies de la UDEF s’ha presentat a casa seva per iniciar el registre, que després s’ha traslladat fins a l’edifici de la Policia Local i més tard a l’Ajuntament. Aproximadament, a les dues del migdia els dos agents de la UDEF han abandonat les instal·lacions de l’Ajuntament de Tiana amb cotxe.

Durant el registre, han demanat la revisió d’alguns expedients, la informació dels quals està sota secret de sumari. Des de l’equip de govern seguiran de ben a prop el desenvolupament de la investigació i, depèn de com vagi evolucionant, es prendran les mesures cautelars que siguin necessàries.

En un comunicat, han expressat la seva col·laboració en aquesta instrucció, facilitant tota la documentació sol·licitada, i han demanat el respecte a la presumpció d’innocència del funcionari públic investigat en aquesta macro operació.

D’altres consistoris només han rebut requeriments de documentació, entre els quals es troben Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar i Rubí. En total, en el dispositiu hi ha participat 580 policies de la UDEF.

De les diverses detencions realitzades, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya informa que a hores d’ara seran 15 els detinguts, entre els quals hi ha empresaris i càrrecs públics, que passaran a disposició del titular del jutjat d’instrucció 2 de Badalona en els propers dies.

L’operatiu té origen fa 2 anys, al juliol del 2016, a l’Ajuntament de Montgat, on la Policia Nacional va investigar els suposats tripijocs en els contractes municipals per a la instal·lació de radars de trànsit.

Marta López
Marta  López