Ajuntament | Política

Tots els grups municipals, excepte el PP, presentaran una moció al ple per donar suport a Valtonyc

El cantant de rap Valtonyc. Foto: Europa Press / martalopez

El raper mallorquí ha estat condemnat a tres anys i mig de presó per un delicte d’amenaces, injúries a la corona i enaltiment del terrorisme en les lletres de les seves cançons.

Marta  López | 02/03/2018 a les 18:41 0
 

El passat 20 de gener es va donar a conèixer la sentència del Tribunal Suprem que condemnava al cantant de rap Valtonyc a tres anys i mig de presó per un delicte d’amenaces, injúries a la corona i enaltiment del terrorisme en les lletres de les seves cançons. Davant d’aquest cas, i davant d’altres casos similars com el dels dos titellaires de Madrid i els dels cantants Pablo Hasel i César Strawberry, tots els grups municipals, excepte el PP, presentaran una moció al ple d’aquest març per donar suport a Valtonyc i manifestar la seva preocupació per la deriva autoritària de l’Estat.

Segons expressen en el text de la moció, tan Valtonyc com els altres casos que hi ha hagut de limitació de la llibertat d’expressió, especialment l’artística, “posen de manifest una escalada repressiva dels poders de l’Estat espanyol dirigida contra aquells que manifesten lliurement les seves idees”.

Els grups municipals que signen el document creuen que aquesta deriva autoritària ve provocada, en bona part, per l’aprovació de la Llei de Seguretat Ciutadana i l’enduriment del Codi Penal per part del Govern del Partit Popular. Creuen que la nova legislació antiterrorista s’ha utilitzat per perseguir part de la dissidència política.

Per tot això, Junts per Tiana, ERC, CUP, PSC i PDeCAT-DC volen manifestar dues idees. La primera, que el dret a la llibertat d’expressió no existeix per tolerar simplement el que és innocu i no fa mal al poder, sinó que també funciona quan es presenten idees que ofenen, xoquen, o pertorben l’ordre establert.

I la segona, que la privació de llibertat per perseguir expressions o idees com llibres, cançons o tuits constitueixen de per si una mesura desproporcionada. Tal com diuen al text de la moció, “cada condemna a un artista per les seves expressions és un atac a la llibertat d’expressió el conjunt de la ciutadania i al pluralisme polític que és un valor fonamental i pressupòsit d’una societat democràtica.”

La moció, que segur que s’aprovarà al ple del març per l’ampli suport que té, també vol instar el Govern de l’Estat i les Corts espanyoles a impulsar els canvis legislatius necessaris per la derogació de la Llei de Seguretat Ciutadana i la reforma del Codi Penal i vol manifestar el suport a les iniciatives ciutadanes d’artistes, músics, i veïns i veïnes en general que s’organitzen al voltant de la defensa de la llibertat d’expressió.

Marta López
Marta  López