Cultura | Història

Els Tres Tombs passejaran per Tiana, aquest diumenge, més de 130 cavalls

La Roser i i l'Isidro amb un dels 25 cavalls de Tiana que participaran als Tres Tombs d'enguany al poble / Alexia Guilera

Començaran la passada des de la Catequística, carretera avall fins el carrer Castellar, per on seguiran pel carrer Matas i la plaça dels Enamorats. D'allà tornaran a la carretera, per pujar de nou i girar cap al centre per darrera l'església.

Alèxia  Guilera | 06/03/2018 a les 17:58 0
 

Ja està tot gairebé a punt: els Tres Tombs tornaran, aquest diumenge al matí, als carrers de Tiana. Serà una festassa, assegura l’ànima d’aquesta tradició tianenca, la Roser. I és que a hores d’ara ja saben que hi participaran almenys 133 cavalls, assegura l’organitzadora.

La Roser ja fa nits que dorm inquieta perquè vol que tot torni a sortir perfecte, com l’any passat, diu. Aquest, any, però, força trams del centre de Tiana estan esventrats per les obres i això, assenyala, els ha obligat a canviar una mica el recorregut dels Tres Tombs:

 

Els Tres Tombs d’aquest any començaran amb el tradicional esmorzar per cavallistes, a les 8h al restaurant Mas Blanc. Després, a partir de les 11.30h, els Tres Tombs començaran la passada des de la Catequística, carretera avall fins Onze de Setembre i la plaça del Enamorats. Seguiran per c. Vedruna, Passeig de la Vilesa, Av. Isaac Albéniz, c. Bisbe Català, c. Sant Cebrià, c. Sant Jaume, Av. Isaac Albéniz, Passeig de la Vilesa, Onze de Setembre, Plaça Jordana, c. Vedruna, Passeig de la Vilesa i Av. Isaac Albéniz.

Es faran dues passades. A les 13h, davant del Casal mossèn Ramon farà la tradicional benedicció de les cavalleries i els carruatges.

25 dels cavalls que participaran enguany als Tres Tombs de Tiana són de l’hípica del poble. Alguns dels animals formaran part de carros guarnits per aquesta festa que, a Tiana, es remonta a dècades enrere. Entre els 75 alumnes del centre hípic es farà una rifa per veure a qui li toca participar, explica Isidro Pérez, director de l’hípica tianenca:

 

Molts dels cavallistes i portadors de carros ja fa anys que participen als Tres Tombs de Tiana. Un d’ells és en Jordi Clapés, que ve de La Llagosta a la festa de Tiana fa més de 20 anys. Gràcies a amics com aquests, la Roser i l’Isidro aconsegueixen que els Tres Tombs tianencs segueixin sent un dels més lluïts de Catalunya.

Un dels tianencs que més vegades hi ha participat és en Jordi Such. Fins no fa gaire, la seva ruca duia al llom la Lluna, la gossa d’en Jordi que va morir, però, la primavera passada. Aquest any, en Jordi participarà a la passada amb un ruc que li deixa en Carles Muntet, dels Rucs de la Serralada:

 

Després de molts anys en què no s’havia celebrat, la festa dels Tres Tombs a Tiana es va reprendre el 1986 i fins el 1992, any en què es va haver de deixar de fer. Hi va tornar el 1997 fins avui en dia, tot i que el 2016 els Tres Tombs no es van poder celebrar.

Alèxia  Guilera