Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Balanç del confinament davant de la reobertura de la restauració

La segona onada de contagis ens ha portat a un segon confinament, no tan estricte com el primer, però un confinament al final. Unes mesures que han afectat sobretot a bars i restaurants, que van haver de ser els primers en tancar les seves portes i deixar de treballar un cop més.

Molts negocis no ho poden suportar, però ara per ara a Tiana estan aguantant i veurem com han anat tirant fins avui els locals del nostre poble. Amb la desescalada es tornaran a obrir terrasses al 100% i interiors fins a un 30%, fet que afecta de diverses maneres als establiments tianencs, que ja s’estan preparant per la reobertura.

Can Roca

En Jordi Sicras, explica que han sobreviscut amb estalvis i amb el menjar per emportar que han seguit fent pels seus clients els caps de setmana. Tot i així, lamenta que han deixat d’ingressar molt i han seguit tenint molts costos.

Pel que fa als treballadors es troben tots en ERTE i amb la reobertura només recuperaran un 30% d’ells, mentre que la resta seguiran en ERTE. D’altra banda lamenta les mesures aplicades als restaurants:

 

Obriran dimarts ja que els dilluns és quan tanquen i els seus clients ja estan acostumats a aquest tipus d’horari i el mantindran.

Mas Blanc

En Bernat, l’encarregat del restaurant del Mas Blanc, explica que per sobreviure aquest darrer mes i mig han demanat un crèdit, a més de tenir els menjars per emportar. Quant a una xifra aproximada de diners que han deixat d’ingressar aquest període, es mulla afirmant que creu que han estat uns 40 mil euros que no han ingressat.

Com a Can Roca, els treballadors també es troben en ERTE, però la diferència és que com no en són gaires, podran venir tots els treballadors. Com en Jordi Sicras, en Bernat també està en desacord amb les mesures:

 

D’altra banda, estan començant a preparar la terrassa i a tenir a punt tot plegat i obriran dilluns aquesta setmana, però la que ve ja tornaran a l’horari habitual on els dilluns no obren.

Casino

Al Casino de Tiana també estan vivint una situació semblant on els treballadors estan en ERTE des que es van aplicar les mesures restrictives i no creuen que puguin tornar a treballar tots de cop quan tornin a obrir. La Candi, encarregada del restaurant del Casino, explica que han fet menjars per endur però que no és una garantia de res:

 

Obriran dimarts amb normalitat a les 10 del matí, ja que, com a Can Roca, els dilluns és el seu dia de festa i mantindran l’horari habitual. I per últim puntualitza que “si fa bon temps la terrassa sí que és aprofitable, però que ara que ve l’hivern mai se sap”.

Avi Mingo

Com la majoria d’establiments, han implementat el que en diuen “La cuina de l’Avi Mingo a casa teva”, que és el menjar per endur, fet que ja van començar a fer des del primer confinament, i ara l’han seguit aprofitant. Els ha servit prou ja que han rebut una bona resposta i nous clients.

La Sandra Parodi, de l’Avi Mingo, explica que l’Ajuntament facilitarà una ajuda pels bars i restaurants on només l’hauran de sol·licitar emplenant uns formularis. Quant als treballadors, no han hagut de posar-los en ERTE, de fet només n’hi ha un, però la resta es reparteixen la feina entre ells.

L’Avi Mingo és l’únic restaurant que no disposa de terrassa i que per tant, només té en compte el 30% d’aforament interior. La Sandra Parodi, explica que això pot suposar un problema més per ells:

 

Però tot i així l’ajuntament els ha donat un permís per tenir dues taules petites fora, que, com afirma la Sandra, encara que no els serveixi per servir dinars sí que pot servir per esmorzars o cafès puntuals durant el dia. Per últim, obren avui dilluns.

L’Avi Mingo, tancat. Foto: Guillem Francàs

El Casal

En Paco, l’amo del Casal, explica que han anat tirant pagant uns costos fixes, mentre que altres encara no els han hagut de pagar, i que el menjar per endur tampoc ha estat una gran ajuda. Pel que fa als ingressos que s’han deixat de tenir, considera que no ho pot saber exactament perquè depèn tot plegat de la climatologia i la situació de cadascú, i que per tant és molt variable.

Els treballadors han estat en ERTE com a la majoria d’establiments però encara no sap ben bé com anirà la reobertura en aquest sentit:

 

Ha insistit en general a la qüestió de la climatologia, ja que és el que pot condicionar més als clients i a ells mateixos.

Anaït

L’Anaït és el bar més nou i que està a la plaça dels “Teletubbies” i que, com es tracta d’una concessió municipal, hi hagut uns costos que no han hagut d’assumir. Així que han potenciat el menjar per endur i han anat funcionant prou bé. En Joan Tarragó, un dels membres de l’Anaït, afirma que probablement han deixat de guanyar el 80% del que acostumen. Quant els treballadors, en Joan explica com s’ho han fet:

 

Abans eren 7 treballadors, però ara començaran amb 4. Dilluns acaben de preparar tot i obriran a la tarda, aprofitant la sortida d’escola dels nens perquè la gent vegi que ja estan oberts. Per últim, l’Anaït és l’únic bar que és 100% terrassa i no té part interior, per tant les mesures els afecten diferent ja que podran comptar amb el màxim de clients des d’un inici:

 

Així doncs, avui tornen a obrir els bars dins de les restriccions imposades i cadascun d’ells amb la seva situació individual concreta, però el que queda clar com han insistit tots, és que el clima jugarà un paper important de cara a tenir més o menys clients.