Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Comença la fase 1 del desconfinament: reunions de fins a 10 persones, terrasses obertes i reobertura d’espais culturals i esportius

Aquest dilluns 25 de maig, Tiana, juntament amb les poblacions de Barcelona i els àmbits metropolitans nord i sud, entra a la fase 1 del pla de desconfinament establert pel Govern espanyol. Aquesta és la segona de les quatre fases contemplades dins del “Plan para la Transición hacia una Nueva Normalidad”, que preveu el desconfinament gradual de l’activitat i la mobilitat. Però quins canvis suposa respecte a la fase 0?

Mobilitat limitada però flexibilitzada

Les franges horàries per passejar i fer esport es mantenen. L’estat d’alarma encara continua vigent i, en conseqüència, també la restricció de la mobilitat a l’exterior, que està limitada a activitats molt concretes.

Tot i això, es permet que els menors surtin acompanyats de més d’una persona adulta i es pot sortir a passejar i fer esport amb persones que no visquin al mateix domicili, sempre que el grup no superi les 10 persones i es mantinguin les distàncies de seguretat. També es permeten les reunions de fins a 10 persones a domicilis, carrers o zones comunes.

La mobilitat queda restringida a la regió sanitària corresponent, excepte per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de persones grans, dependents o amb discapacitat o per força major.

Obertura de terrasses

Els bars i restaurants que disposen de terrasses a l’aire lliure i a la via pública podran reobrir al 50% de la seva capacitat. Tal com es defineix al decret d’alcaldia publicat aquest mateix diumenge, l’Ajuntament podrà autoritzar una ampliació de l’espai públic municipal ocupat, prèvia sol·licitud de l’interessat.

En aquest cas, es podran incrementar el nombre de taules, respectant la proporció del 50% entre taules i superfície disponible. L’ocupació màxima serà de 10 persones per taula o agrupació de taules.

Reobertura d’espais culturals i esportius

A Tiana, els equipaments que es podran obrir al públic per a desenvolupar actes o espectacles culturals, sempre que no superin un terç de l’aforament, amb un màxim de 30 persones, són la Sala d’Exposicions del Casal i Can Riera, sota cita prèvia i autorització del Departament de Cultura.

La Sala Albéniz ja no s’obrirà fins que no finalitzin les obres d’instal·lació del sistema de refrigeració, tal com ja estava previst que s’iniciessin el pròxim mes de juny. Pel que fa a la Sala Sant Jordi, quedarà com a magatzem per al material de l’interior de la Sala Albéniz mentre es realitzen les obres.

També es reobriran les instal·lacions del Camp de Futbol i el Pavelló Municipal. Hi podrà accedir qualsevol ciutadà que desitgi realitzar una pràctica esportiva, inclosos els esportistes d’alt nivell i federats, sempre concertant cita prèvia amb el conserge de la instal·lació, que haurà d’organitzar torns horaris, fora dels quals no es pot romandre dins.

Vetlles i enterraments

Es flexibilitzen les mesures relacionades amb les vetlles i enterraments. Les vetlles es podran realitzar en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim a cada moment de quinze persones en espais a l’aire lliure o deu en espais tancats. La participació en la comitiva per a l’enterrament es restringeix a un màxim de quinze persones.

A Tiana es permet l’assistència a llocs de culte sempre que no superi un terç del seu aforament i que es compleixin les mesures generals de seguretat i higiene. No es poden utilitzar l’exterior dels edificis ni la via pública per a la celebració d’actes de culte.

S’activa el servei de préstec

Un cop es garanteixin les mesures de seguretat i higiene adequades, es reobrirà la Biblioteca Can Baratau per oferir el servei de préstec i devolució de documents, que es realitzarà preferentment sota cita prèvia.

Encara no es poden fer activitats culturals, d’estudi a les sales o de préstec interbibliotecari. Tampoc no es poden utilitzar els ordinadors ni els catàlegs d’accés públic en línia. En el cas excepcional que el document sol·licitat per l’usuari no es pugui prestar per motius de preservació o conservació, es condicionarà un espai concret per facilitar la lectura en sala.

Turisme actiu i de natura

Es reprenen les activitats de turisme actiu i de natura en grups de fins a 10 persones, sempre sota cita prèvia i garantint la distància de seguretat. Si no es pogués mantenir, s’haurien d’utilitzar els equips de protecció adequats.

Mercat no sedentari

El mercat dels dimarts es trasllada de la Plaça de la Vila al Parc de l’Antic Camp de Futbol per poder garantir les mesures de distanciament social. Tal com es recull al decret d’alcaldia, les mesures d’instal·lació i ordenació del mercat es recolliran en els pròxims deu dies en un protocol que detallarà les dimensions del mercat, el sentit i els seus accessos, la instal·lació de les parades, la senyalització de la distància d’higiene i seguretat interpersonal i l’habilitació de serveis higiènics per a l’ús personal dels paradistes, entre d’altres.

Atenció al públic

L’OAC atendrà de forma presencial mitjançant cita prèvia al telèfon 93 395 50 11 o al correu tiana@tiana.cat. L’horari d’atenció serà de dilluns a divendres de nou del matí a dues del migdia.

Tots els serveis bàsics i estratègics de l’Ajuntament de Tiana hauran de garantir l’atenció telefònica i telemàtica al ciutadà i si és necessari la presencial, prenent les mesures de seguretat necessàries.

Serveis Socials hauran de garantir la prestació efectiva de tots els serveis i prestacions de referència. Es prioritzarà l’atenció per via telemàtica, reservant l’atenció presencial a aquells casos en què resulti imprescindible.

Obres en habitatges ocupats

Se suprimeix la restricció vigent que no permetia fer obres en edificis on hi havia ocupants, assegurant la distància física i les mesures d’higiene corresponents.

Ús obligatori de la mascareta

Des del passat 21 de maig és obligatori portar mascareta, sempre que no es pugui garantir la distància de seguretat de 2 metres a la via pública, en espais a l’aire lliure o en espais tancats d’ús públic o que estiguin oberts al públic.

No és obligatòria per a menors de 6 anys, persones amb dificultats respiratòries o discapacitat, per causa de força major o amb activitats incompatibles com menjar o beure.

Des del 4 de maig és obligatori portar-la al transport públic i als vehicles en què viatgin persones que no conviuen al mateix domicili.