Comarcal | El Maresme

Dret a trucada o què fer davant de desaparicions:els Mossos responen a certs mites

Els mossos a Ràdio Tiana / tonibravo

El que es recomana en una desaparició és presentar denúncia del fet davant la Policia el més aviat possible millor, amb una fotografia que faciliti el màxim possible la recerca als cossos policials.

Toni  Bravo | 30/09/2016 a les 14:16 0
 

Tenim dret a fer una trucada quan som detinguts? Els delinqüents entren per una porta i surten per una altra? Han de passar 24h per posar una denúncia per una desaparició? Aquests són alguns dels mites que certes sèries i pel·lícules han deixat en l’imaginari col·lectiu. Però, fins a quin punt és cert? Els agents dels Mossos d’Esquadra Esther, Sílvia i el caporal Joan ens desmunten aquest i altres mites. Per exemple: es poden posar denúncies per desaparicions si no han passat encara 24 hores?

 

Segons els Mossos, les recerques més complicades de persones desaparegudes (deixant clar que buscar infants és la més angoixant), són les de la gent gran. Les persones d’edat sovint no porten mòbil i, quan es perden, es queden quietes en un lloc sense bellugar-se. A més, expliquen els Mossos, es poden desorientar a l’hora d’agafar un transport i aparèixer en una altra ciutat. Tot això dificulta la recerca.

El que es recomana en una desaparició és presentar denúncia del fet davant la Policia el més aviat possible millor, amb una fotografia que faciliti el màxim possible la recerca als cossos policials.

IMG_2381

Un altre dels temes que els Mossos han volgut tractar és la creença que la gent detinguda, quan entra per comissaria, ho fa per una porta i surt per una altra sense que els passi res. A l’entrevista a La Local, han volgut deixar clar que és el jutge qui decideix si la persona queda en llibertat pendent d’un judici, i no pas la Policia:

 

Un jutge pot perllongar una detenció 72 hores en casos com terrorisme o salut pública. El més habitual, però, és que la instrucció es faci en menys de 24 hores, incloses les declaracions, la informació i l’atestat per posar-lo a disposició judicial.

Un altre dels mites tractats és que quan una persona era detinguda tenia dret a fer una trucada. Però durant molts anys no ha estat així. La persona tenia dret a que les autoritats comuniquessin que estava detinguda, i on estava detinguda, però no a fer la trucada. Aquesta situació ha canviat recentment, expliquen els agents:

 

Curiosament, segons ens han explicat els Mossos, no fa ni un any d’aquesta norma que permet la trucada, gràcies a la Llei d’enjudiciament criminal: concretament és l’article 520 que parla dels drets dels detinguts.

Toni  Bravo
 
 

Participa