“Els objectius no s’assoleixen d’una setmana a una altra sinó de dècada a dècada”

L'Emili Muñoz durant la seva intervenció. Foto: Guillem Francàs / martalopez

Paraules de l’Emili Muñoz, alcalde de Tiana en el moment en que es va fer la consulta per la independència el 13 de desembre de 2009

Guillem  Francàs | 15/12/2019 a les 20:22 0
 

Aquest diumenge s’ha celebrat un acte commemoratiu del desè aniversari de la consulta sobre la independència de Catalunya a Tiana a la Catequística, lloc on es va fer aquesta consulta. L’acte ha constat de la intervenció de tres persones implicades en el seu moment com són la Mireia Rourera, membre de l’entitat Tiana Decideix que va existir durant aquell període, l’Emili Muñoz, alcalde durant aquell moment, i l’Albert Muñoz, un dels veïns impulsors de la consulta al poble. Després s’ha inaugurat una placa commemorativa.

Aquesta consulta va ser de les primeres no vinculants que es van fer a molts municipis on va tenir l’origen a Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009, i l’Emili Muñoz com a alcalde de Tiana en aquell moment, va decidir cedir els espais públics per a fer la votació. L’advocacia de l’Estat, tot i així, va declarar que els ajuntaments podien cedir els espais públics per a què els ciutadans fessin les seves activitats emmarcant d’aquesta manera el referèndum en aquestes activitats.

L’Emili Muñoz ens fa un repàs del què ha esdevingut aquest procés durant aquests 10 anys, on diu que s’ha ampliat la base d’independentistes:

 

D’altra banda també fa una crida a la coordinació i col·laboració entre la societat civil i els polítics:

 

A més durant la seva intervenció en l’acte, també ha destacat que aquella consulta va ser l’inici de les grans mobilitzacions socials i iniciatives polítiques que s’han vist els últims anys, i que en aquell moment la independència era un tema molt més tabú i va ser una obertura de marc mental.

Pel que fa a la intervenció de la Mireia Rourera, ha fet una crònica dels fets i com es va produir i gestar aquella iniciativa social de voler fer una consulta havent tingut abans el cas d’Arenys de Munt. Mentre que l’Albert Muñoz ha fet una intervenció més reflexiva del què ha significat des de llavors la consulta on diu que ara per ara la ciutadania es troba per davant del món polític, i ha destacat la gran força de moviment social que té Tiana.

Després s’ha inaugurat la placa commemorativa a l’entrada de la Catequística per recordar aquesta consulta.

La placa commemorativa de la consulta. Foto: Guillem Francàs

Després de l’acte s’ha fet un vermut amb tots els presents així com qui volgués podia donar aliments en motiu de la Tiana Solidària que es farà la setmana vinent i donacions a la Caixa Solidària per altres actes.

Guillem  Francàs