Gent gran

La denúncia de familiars d’usuaris de la Residència per “la mala gestió” del centre arriba al ple

/ martalopez

La majoria de les seves peticions s’han recollit a la moció presentada per Junts per Tiana en el ple d’aquest dimarts 14 de setembre, aprovada, finalment, amb les esmenes proposades pel grup municipal socialista.

Marta  López | 15/09/2021 a les 17:58 0
 

L’11 d’agost, l’Associació Catalana d’Afectats per les Residències (ACAR), en nom de 41 familiars d’usuaris de la Residència i centre de dia Sant Cebrià, va publicar un tuit amb una nota de premsa on es denunciava  “la mala direcció i gestió de la residència i la manca de suport del Govern de l’Ajuntament de Tiana, governat per ERC, PSC i una regidora trànsfuga”.

A l’escrit, explicaven que volien denunciar a Marta Guàrdia i al govern municipal a la Generalitat, al Síndic de Greuges i a la Fiscalia Superior de Catalunya “per incompliment del Decret 284/1996, per abandonament, desatenció, negligència, manca d’informació i resposta, mala gestió i direcció i manca d’actuació davant una situació de perill imminent”.

El motiu és que el 15 de juliol havien entrat per registre una denúncia “informant de la situació de perill imminent a la residència” després de produir-se “vàries negligències molt greus”. En aquesta denúncia afirmaven que “no es compleix el Decret 284/1996, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, no s’informa ni contesta als familiars i residents, no es compleixen els protocols i registres, hi ha manca de professionals, molts professionals no estan capacitats, la contractació és precària, amb alguns períodes no hi ha infermera, l’atenció mèdica és deficient i es violen drets fonamentals dels residents i familiars.”

Segons els familiars, no van obtenir resposta i es van adreçar personalment a l’alcaldessa per telèfon, demanant-li una reunió urgent, que es programa pel 28 de juliol. El mateix dia, però, es va anul·lar per a després de vacances.

La nota de premsa finalitzava amb aquestes peticions:

La majoria d’aquestes peticions s’han acabat recollint a la moció presentada per Junts per Tiana en el ple d’aquest dimarts 14 de setembre, aprovada, finalment, amb les esmenes proposades pel grup municipal socialista. La moció també afegia l’adopció de les mesures necessàries per tornar a obrir el centre de dia, una demanda que els familiars van fer pública a principis del mes de setembre, i la creació, en un termini de 3 mesos, d’una Bústia Ètica de denúncies ciutadanes i la constitució de la Comissió d’Ètica.

Tant la moció com les esmenes es van haver de ratificar per incorporar-les a l’ordre del dia. El portaveu de l’agrupació d’electors, Isaac Salvatierra, va destacar la “gravetat” que no s’hagués aprovat la seva inclusió durant la comissió informativa:

 

El portaveu del PSC, Albert Sales, va justificar les esmenes presentades per arribar al màxim consens possible i va dir que els hi hagués agradat que haguessin comptat amb ells per fer una moció conjunta, ja que ell ha sigut l’interlocutor de l’equip de govern amb l’ACAR:

 

Finalment, la incorporació de la moció es va aprovar amb els vots a favor dels 5 regidors de Junts per Tiana i els 2 del PSC i la inclusió de l’esmena presentada pel PSC va tirar endavant amb l’abstenció de la regidora no adscrita Marta Guàrdia, els vots a favor de JuntsxCat, PSC i ERC i la negativa de Junts per Tiana.

A partir d’aquest moment, es va sotmetre a votació la moció amb les esmenes del PSC. Marta Guàrdia va dir que entenia el malestar i l’enuig dels familiars, però que encara no s’ha tornat a la normalitat i han de seguir els protocols marcats:

 

Sobre la denúncia dels familiars, va demanar que “especifiquin què és el que s’està incomplint del Decret”, va dir que la culpaven a ella tot i que només era la part política de la gestió de la residència i va afirmar que els havia emplaçat a una reunió pel dia 22 de juliol, però que no van aparèixer:

 

També va destacar la insistència en l’ús de l’etiqueta trànsfuga per referir-se a ella, especialment per part de Junts per Tiana:

 

De fet, va demanar respecte a l’agrupació d’electors pel menyspreu que rebia per part seva:

 

El portaveu d’ERC, Jaume Darbra, va dir que no estaven d’acord amb la part expositiva de la moció:

 

El portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, va justificar el seu no a les esmenes perquè no estaven d’acord amb la que modificava el cessament de Guàrdia:

 

Salvatierra va insistir en la conveniència de la delegació especial de la regidora no adscrita i va acusar-la de no tenir “vocació de servei públic”:

 

També va retreure a l’alcaldessa que marxés de vacances sense parlar amb els familiars i va acusar l’equip de govern de no estar al costat de les famílies:

 

Arran de l’acusació, el regidor Albert Sales va recordar que ell havia sigut l’interlocutor amb ACAR i que no va poder parlar amb els familiars, tot i que ho va voler, perquè ells no volien “per por a represàlies”:

 

Finalment, la moció amb les esmenes es va acabar aprovant amb l’abstenció de la regidora no adscrita Marta Guàrdia, els vots a favor de JuntsxCat, PSC i ERC i la negativa de Junts per Tiana.

Aquest no va ser, però, el final del debat. Durant el torn de precs i preguntes de la ciutadania que es va fer al final del ple, es va comptar amb la intervenció de Joan Hernández, representant de l’ACAR, que va començar dient que els hi hagués agradat que el tema de la residència s’hagués tractat de manera ràpida i unitària:

 

Hernández també va demanar que no es posés en dubte el testimoni dels familiars i que s’investiguessin les irregularitats denunciades:

 

També va recordar que, des del 19 de juliol, quan es va tancar el centre de dia, no s’ha donat opció als familiars:

 

Recordem que, el 19 de juliol, l’Ajuntament va informar que la residència passava a ser taronja després de detectar un cas positiu de Covid en una treballadora del centre. Quedaven suspeses, “fins a nou avís”, les visites dels familiars, les sortides dels residents i el centre de dia quedava tancat.

9 dies després, el 28 de juliol, comunicava que el centre tornava a estar lliure de Covid i es desconfinaven els quatre residents que estaven aïllats. Diuen que estan “a l’espera de poder obrir el centre de dia”, però el 4 d’agost publiquen una nova notícia on confirmaven que el centre de dia continuaria tancat, seguint les directrius del Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Dues setmanes abans, el 22 de juliol, havia entrat en vigor, coincidint amb el progressiu augment de circulació de la variant Delta, el Pla  d’intensificació  de  mesures  de  control  en  centres  de  dia  i serveis d’atenció diürna. En ell, el Departament especificava que “els centres de dia integrats que no puguin garantir unitats de convivència constituïdes únicament per usuaris del centre de dia o del centre d’atenció diürna, així com espais separats respecte al centre residencial, hauran de tancar temporalment l’activitat”. Aquest és el cas de la Residència de Tiana, tal com va recordar el portaveu d’ERC, Jaume Darbra:

 

Darbra també va demanar concreció en les denúncies:

 

El representant d’ACAR va acabar la seva intervenció aclarint que no eren enemics del govern, només volien que no es silenciessin les queixes dels familiars:

 

L’alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, va respondre a la intervenció d’Hernández i va retreure a ACAR que el comunicat del dia 11 d’agost tenia caire polític, perquè demanava la seva reprovació i el cessament de Guàrdia:

 

A més, va dir que li hagués agradat que quan va tenir lloc la intervenció de la residència i la denúncia al concessionari, ACAR li hagués donat suport:

 

Igual que la regidora no adscrita, Martorell va dir que era comprensible l’angoixa i el neguit dels familiars, però que des de l’Ajuntament havien de seguir els protocols:

 

Per últim, va acabar dient que el ressò als mitjans “a vegades, fan més mal que bé en un diàleg”, en referència  a la difusió que es va fer de la nota de premsa publicada per ACAR:

 

Aquell mateix 11 d’agost, l’Ajuntament va publicar un comunicat sense fer menció a la denúncia dels familiars de manera directa i justificant la necessitat de l’escrit “davant de la publicació d’informacions no contrastades per part d’alguns mitjans de comunicació digitals”.

Més endavant, però, el 14 d’agost, el consistori va publicar un segon comunicat després de reunir-se amb l’ACAR per recollir les demandes dels familiars on asseguraven que “el govern de Tiana arribarà fins allà on calgui per donar solucions a les demandes amb celeritat perquè la prioritat és el benestar i salut dels i les residents del centre”.

En aquest comunicat revelen que l’11 de juny es va fer una inspecció per part de Drets Socials que van fer palès “una sèrie de deficiències que estan en procés de corregir-se i donar compliment el més aviat possible”.

Joan Hernández va tancar la sessió emplaçant a una reunió perquè faltaven “moltes hores de diàleg”:

 

Marta López
Marta  López