Política

L’alcaldessa cessa al regidor Mateu Hernández

/ martalopez

Martorell explica que la visita d’aquest dijous a la Sala Albéniz i les noves informacions obtingudes han provocat aquesta decisió.

Marta  López | 12/03/2021 a les 12:45 0
 

Noves informacions derivades de la visita presencial que ha tingut lloc aquest dijous 11 a la Sala Albéniz han provocat el cessament definitiu del regidor Mateu Hernández. L’alcaldessa Marta Martorell explica que, després de la visita, es va reunir amb l’advocat que porta l’expedient disciplinari i amb la secretària de l’Ajuntament, que li van recomanar que el cessés de les seves funcions.

Martorell explica que la visita d’aquest dijous es va planificar durant la reunió que va tenir lloc el passat 9 de març, on van assistir el director responsable de l’obra i el contractista, així com alguns membres de l’equip de govern, però no el regidor.

Segons s’explica a la nota de premsa que el consistori ha publicat aquest divendres, les informacions obtingudes “són del tot incompatibles amb la avocació de funcions que tenia el Sr. Mateu Hernández, entre d’altres una visita d’obres que va realitzar el passat 4 de març”.

Recordem que el passat 22 de gener es va signar un decret d’alcaldia on s’apartava temporalment al regidor de les seves funcions en matèria de planejament, gestió i disciplina urbanística, projectes d’urbanització i el seu seguiment i supervisió; obres públiques; patrimoni públic del sòl i habitatge, accessibilitat i habitatge. Ara, de forma provisional, les competències les té Alcaldia.

Però, com va començar tot? L’alcaldessa explica que el 30 de novembre el regidor va entrar a registre la seva proposta de donació d’uns “equips i instal·lacions audiovisuals i acústiques per a la Sala Albéniz i així poder-hi programar cinema”. Allà, el regidor proposava “aprofitar els treballs per a la instal·lació de l’aire condicionat que s’hi estan fent” per fer-hi també aquesta.

A la nota de premsa s’especifica que, amb anterioritat a aquest registre, Hernández ja havia encarregat “a títol personal o bé de la mercantil TORCA INDUSTRIAL SA” el projecte per a la instal·lació del cinema a la Sala Albéniz “on apareix l’Ajuntament de Tiana com a promotor”, sense disposar de cap autorització de l’equip de govern “per tal que hi figuri el nom del consistori”.

Arran de l’entrada d’aquesta proposta al registre municipal, l’alcaldessa explica que durant el mes de desembre tot l’equip de govern va reiterar la seva negativa a acceptar aquesta donació perquè no ho trobaven ni èticament ni moralment justificat, tenint en compte la regidoria que ostentava. A més, afegeix, el projecte del cinema estava dintre dels pressupostos participatius.

Tal com va confirmar el regidor en el ple de març, el 14 de desembre comencen els treballs d’estesa de cables “sense que prèviament s’aprovés el projecte preceptiu, ni es disposés de control tècnic municipal ni, per tant, de les autoritzacions preceptives” expliquen a la nota de premsa.

Martorell explica que, fins al 21 de gener al vespre, no sabia que s’havien dut a terme les obres de la instal·lació del sistema de so. L’endemà, el 22 de gener, va convocar una reunió amb tot l’equip de govern, el secretari i l’arquitecte municipal. Allà és on el regidor Mateu Hernández confirma la realització dels treballs, que TORCA INDUSTRIAL SA ha fet els pagaments, un al novembre i l’altre al mes de gener, i que s’ha desenvolupat un CAE (Coordinació d’Activitats Empresarials).

Aquesta confirmació fa que l’alcaldessa avoqui les competències del regidor de manera temporal i encarregui un informe extern a un advocat per esbrinar els fets ocorreguts i recomani els passos a seguir. És en aquest informe on es recomana obrir-li un expedient sancionador “amb l’objectiu de valorar de forma significativa totes les circumstàncies del cas.”

Un expedient que encara està obert i que, arran de les noves informacions, s’haurà de tornar a valorar si els fets que se li imputen augmenten de gravetat, segons explica l’alcaldessa.

Des de l’oposició, Junts per Tiana ha manifestat que “els fets són greus i cal una investigació a fons per aclarir-ne tots els extrems”. L’agrupació diu que cal aclarir el vincle de les obres “amb l’entrada irregular dels vots dels pressupostos participatius en favor de l’opció del cine per part de l’alcaldessa”.

Marta López
Marta  López