Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’AMB estudia la profunditat del fons marí del litoral de Badalona, Montgat i Sant Adrià del Besòs

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha estat treballant a les platges de Badalona, Montgat i Sant Adrià del Besòs per mesurar la fondària de la part submergida. L’objectiu és conèixer els processos que tenen lloc a sota l’aigua i que influeixen en la regressió del litoral per tal de portar a terme actuacions futures que la limitin.

Aquesta diagnosi de la profunditat de les platges, que rep el nom tècnic de “topobatimetries”, s’ha fet utilitzant una embarcació equipada amb sondes i GPS, l’ajuda d’un topògraf i la prova pilot d’un dron aquàtic. La Montserrat Monteagudo, cap de la secció de Cartografia de l’AMB, ho explica:

 

Tal com expliquen a la nota de premsa, l’estudi ha captat mesures fins a 15 metres de profunditat i en una franja de 400 o 500 metres de distància des de la línia de la costa. El motiu és que aquestes franges són les que més varien en cas de temporals i les que més influeixen en les platges emergides. Així doncs, és on es farien accions correctores per frenar el retrocés de la costa.

La recopilació de totes les dades obtingudes serviran per crear una radiografia exacta de la part submergida del litoral metropolità nord. “El producte resultant serà un model digital del fons marí amb diferents colors que expressaran les diferents profunditats i la visualització d’altres elements, com poden ser roques, espigons submergits o dics”, expliquen des de l’AMB:

 

Un cop s’obtingui aquest model digital, serà descarregable de manera gratuïta a través del geoportal de cartografia de l’AMB. L’objectiu del servei de cartografia és fer aquestes batimetries anualment, per tal de conèixer l’evolució de la dinàmica submergida de la costa i les afectacions que van provocant els temporals.