Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Les teràpies neurocientífiques que volen revolucionar la psicoteràpia

Els darrers descobriments científics estan revolucionant algunes tècniques de la psicoteràpia. Les novetats en les neurociències pretenen trobar formes més ràpides i efectives de treballar conflictes interns o creences limitants. Neixen arran dels darrers descobriments sobre el cervell i el seu funcionament (neurociències) aplicades a la psicoteràpia. Permeten saber com s’estructuren traumes o records negatius per “reprocessar-los”, segons explica l’Anna Farré i l’Oriol Lugo, doctorats en psicologia per la Universitat Ramon Llull de Barcelona i fundadors de l’OWL Institute amb seu al Masnou i Barcelona

 

Els pacients milloren amb grans canvis, segons ells, amb aquestes noves teràpies en 6 o 12 sessions per un tema concret, tal com expliquen l’Anna i l’Oriol.

 

Aquestes teràpies s’apliquen per trastorns com depressions, ansietats, insomnis o addiccions entre d’altres, però no pas per trastorns crònics. Oriol:

 

Primer es fa un treball de psicoeducació, és a dir, que el pacient conegui la “mecànica” dels seus pensaments i emocions per fer-se responsable del procés i que tingui una part activa en l’ús de les tècniques terapèutiques. Després es treballa per descobrir totes aquelles experiències o records anteriors al trauma que han fet vessar el got. La diferència amb el psicoanàlisi és l’aplicació de les tècniques neurocientífiques que permetrien “reprocessar” el cervell.

L'Anna Farre i l'Oriol Lugo del "OWL Institut Psicològic"
L’Anna Farre i l’Oriol Lugo del “OWL Institut Psicològic”

Segons l’Anna i l’Oriol, els canvis no són a nivell mental, per exemple, “ja he entès que haig de deixar de fumar”, si no que, amb l’EMDR, són a nivell de connexions sinàptiques gràcies a que el cervell es pot reconfigurar o modelar

 

El cert és que el sol fet de mirar els conflictes interns que ens generen emocions negatives o ens fa por “cara a cara”, amb acceptació i sense judici abraçant-los en lloc de defugir-los, com fa el Mindfulnes, ja genera grans beneficis psicològics.

Les tècniques neurocientífiques són 4: l’EMDR, Brainspotting, Coaching Wingwave i TIC (Tècniques d’ Integració Cerebral). Ens ho explica l’Ana i Oriol.

 

Quan teníem un problema i ens deien “consulta-ho amb el coixí”, ara té un suport científic. Com algunes de les tècniques contemporànies psicològiques basades en la saviesa de cultures de fa milers d’anys. Està provat científicament els beneficis que proporciona el Mindfulness. Són tècniques que fusionen meditació budista amb viure amb atenció plena, sense judici, amb acceptació i curiositat. La pràctica del Mindfulness en el dia a dia va molt més enllà de superar un determinat trauma: viure la vida amb plenitud, sense jutjar-se i amb acceptació, redueix els conflictes, l’estrès o l’ansietat i milloren notablement la qualitat i la forma amb la que es mira la vida.