Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Canvis al campanar de Tiana

Tarda atrafegada la d’aquest dijous a l’església parroquial de Sant Cebrià. Des de l’arribada de mossèn Ramon s’estan fent canvis substancials. Ara es fa missa cada dia i, abans d’aquesta trobada, com és tradició, es fa sonar la campana de l’església per cridar els feligresos a missa.

Ara, la campana s’ha canviat de lloc i s’ha reparat. El nou mossèn es va adonar que estava podrida per la part de la tremuja. És la part de fusta que hi ha sobre la campana: la sosté i li permet redoblar, per això han decidit canviar aquesta peça. Ho explica Mossèn Ramon:

 

La campana, que data del 1761, no és la originària de l’església de Tiana. El motiu és que aquella va ser despenjada a finals de juliol del 1936, tot just començada la Guerra Civil Espanyola, per poder fondre-la per fer material bèl·lic. Avui en dia encara es pot veure una part de la cornisa trencada del campanar de la parròquia: es va esquerdar al moment de treure les velles campanes, i tirar-les fora del campanar.  El mossèn suposa que la vella campana la van fer arribar a l’ermita de l’Alegria:

 

Imatge de la nova ubicació de la campana i cornisa trencada durant la despenjada de les campanes durant el 1936
Imatge de la nova ubicació de la campana, i de la cornisa trencada durant la despenjada de les campanes feta el 1.936

 

Aquesta campana que ara s’ha reparat i mogut, estava abans a la part esquerra del campanar. Ara s’ha decidit posar-la al mig. El motiu, segons mossèn Ramon, és que el poble “la gaudeix”:

 

A més de substituir la tremuja i de canviar d’ubicació la campana, aquesta recobrarà la seva funció de repicar. I és que ara, la nova peça li permet fer la volta sencera al moment de tocar, cosa que amb l’antiga peça era impossible.