Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Un Equip d’Atenció Primària farà un seguiment diari dels residents de Sant Cebrià

L’Ajuntament de Tiana va demanar el diumenge 5 d’abril una valoració real i urgent de la situació de la Residència i centre de dia Sant Cebrià a la Generalitat de Catalunya. Després que el dijous 2 el centre donés a conèixer l’aïllament de 8 persones del centre, 4 d’elles amb positiu de la Covid-19, i divendres es procedís a realitzar una desinfecció total per part d’una empresa especialitzada, diumenge van sortir nous casos.

Arran de la petició, el Servei Català de la Salut va intervenir la residència de manera urgent i els professionals sanitaris de l’Equip d’Atenció Primària van fer una valoració dels residents que presentaven simptomatologia de la Covid-19. En total, van determinar que 15 la presentaven i van diagnosticar a 5 més que ja tenien la malaltia desenvolupada. Dos d’ells s’han traslladat a un hospital.

Segons expliquen en el comunicat publicat aquest dilluns, la situació dels 15 residents amb simptomatologia és estable. A més, hi haurà una intervenció diària de l’Equip d’Atenció Primària per fer-ne un seguiment de la medicalització i de la seva evolució.

Des de l’Ajuntament informen que l’Equip d’Atenció Primària també va donar garanties que els protocols que s’aplicaven i que les mesures d’aïllament practicades pel personal de la residència eren les adequades, que els protocols mèdics a seguir eren els correctes i que la residència tenia capacitat per fer front a totes aquestes mesures.

Tot i això, actualment el centre compta amb 19 treballadors de baixa, cinc dels quals presenten simptomatologia del virus. És per això que aquesta situació ha estat analitzada pel Departament de Benestar i Familia i ja està buscant personal per poder cobrir com més aviat millor les baixes ocasionades.

En el comunicat s’informa que el Departament també els ha confirmat que enviaran els Serveis de Vigilància Epidemiològica Territorials (XVET) per tal de repassar les mesures d’aïllament. El motiu és que poden anar variant segons l’estat dels pacients i el nombre de residents simptomàtics.

Des de Junts per Tiana també van publicar un comunicat on demanen, entre altres coses, que s’habiliti un servei d’atenció que informi de manera proactiva i permanent a les famílies; que es doti als treballadors i treballadores de la residència dels equips de protecció individual adequats i que, a part del reforç urgent de la plantilla, es creï una borsa de professionals socials per a moments d’urgència com aquests.

Segons dades tancades a 5 d’abril i publicades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que li han fet arribat els mateixos centres, actualment hi ha 1.631 persones diagnosticades amb coronavirus que viuen a residències de gent gran. D’aquestes, 283 estan hospitalitzades. A Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades.

En total, de les 1.073 residències de gent gran que presenta el sistema català, 216 tenen persones diagnosticades amb la Covid-19 i 303 persones amb simptomatologia. Pel que fa als i les professionals, 4.930 estan aïllats o tenen simptomatologia, d’un total de més de 75.000.

Des del Departament es recorda que les residències són centres on es concentra un col·lectiu molt vulnerable per la seva edat avançada –l’edat mitjana dels residents és de 84 anys-, la majoria dependents i grans dependents, i on el 90% presenten malalties prèvies.